Site icon Ekonomi Gerçekleri

İspanyol şirketlerin Türkiye’ye ilgisi artıyor

turkiye-ispanyol-yatirimciların-radarinda

İspanyol şirketlerin Türkiye'ye ilgisi artıyor

İspanya Türkiye ilişkileri büyüyor

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ile ilişkileri ve gündemi değerlendirdi. İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ve İspanya arasında ilişkilerin büyümeye devam ettiğini belirtti.  Kapsamlı ortaklık tanımının, son 20 yıldır inşa edilen ilişkilerin onaylanması ve görünür kılınması olduğunu vurguladı. Türkiye ve İspanya arasında aralık ayında yapılan hükümetler arası zirveye ve ilk defa burada vurgulanan ikili ilişkilerde "kapsamlı ortaklık" tanımına dikkati çekti. İspanyol firmaların Türkiye'ye ilgisi arttığını ve yatırımın son 20 yılda en az 10 kattan fazla artış gösterdiğini belirtti. Madrid'deki bir grup yabancı basın mensubuna gündemdeki konuları değerlendiren Albares, Ankara-Madrid diyaloğunun önemine vurgu yaptı.

İki ülke arasındaki yakınlık arttı

İspanya Dışişleri Bakanı Albares: "Başbakan Pedro Sanchez ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği zirve, aniden ileri doğru atılan bir adım değil tam tersine Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin bir devamıdır. Bu, doğal bir ilişkinin sonucudur. Zira her ikimiz de Akdeniz'de ortak bir coğrafyadayız, NATO müttefikiyiz, BM Medeniyetler İttifakı'nın ortak kurucularıyız. Tüm bunlara paralel olarak İspanyol firmaların Türkiye'ye ilgisi arttı ve yatırım son 20 yılda en az 10 kattan fazla artış gösterdi. Aynı zamanda her iki toplum arasında yakınlık arttı. Bu yüzden kapsamlı ortaklık tanımı, son 20 yıldır inşa edilen ilişkilerin onaylanması ve görünür kılınmasıdır." ifadelerini kullandı.

Çekici iş ve yatırım fırsatları Türkiye'de!

İspanya İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (CEOE) International Başkanı Marta Blanco da geçtiğimiz aylarda Türkiye'yi övgü dolu sözlerle anlatmıştı. "İspanya'nın Türkiye'de 5 milyar avronun üzerinde bir yatırım stoku var. İspanya'nın Türkiye'den ithalatı 2019'da yaklaşık 7,6 milyar avroya yükseldi. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin ekonomik toparlanma ve küresel değer zincirlerindeki bozulma eğilimi nedeniyle 2021'de yeniden güçlü bir şekilde artması bekleniyor." ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin, diğer pazarlara göre rekabet avantajı sağlayan kaliteli altyapılar ve daha nitelikli bir insan sermayesine sahip olduğunun altını çizen Blanco,Türkiye'nin altyapı, ulaşım, enerji ve Turizm gibi çeşitli sektörlerde ilgi çekici iş ve yatırım fırsatları sunduğunu dile getirdi. İspanya, Türkiye'nin Avrupa’daki en büyük ticaret ortaklarından biri. Üstelik Türkiye'ye yatırım yapan başlıca AB üyesi ülkelerinden. 775 civarında İspanyol firmasının Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının düzeyi 9,52 milyar avrodur. İspanya’da hâlihazırda yatırımcı Türk firmalarının sayısı ise yaklaşık 85’tir.

Exit mobile version