Site icon Ekonomi Gerçekleri

18 bin şirkete ihracat desteği

Industrial port de Barcelona in evening. Spain

Hükümet son iki yılda 18 bine yakın firmaya doğrudan, binin üzerinde firmaya da tasarım, markalaşma, teknoloji faaliyetleri kapsamında destek sağladı.

Türkiye bu yıl da rekora imza atan ihracat başta olmak üzere ticaretin her alanında büyük bir dönüşüme girdi. Hükümet son iki yılda 18 bine yakın firmaya doğrudan, binin üzerinde firmaya da tasarım, markalaşma, teknoloji faaliyetleri kapsamında destek sağladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçıya dört koldan destek verdiklerini vurgulayarak, “Daha fazla marka, yerli ve milli teknolojimizi dünya pazarına taşımaya, her sektörden daha fazla sayıda firmamıza tasarım ve ürün geliştirme kapasitesini artırmak için destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Hükümet, ihracatçının yüksek navlun giderleri nedeniyle pazar kaybını önlemek için de çalışma başlattı. Alternatif güzergâh çalışmaları, yurtiçi ve yurtdışı lojistik merkezler, ticaret diplomasisi ve sektörel bilgilendirme faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.

Bakan Pekcan, “İhracat artışının yapısal ve sürdürülebilir şekilde uzun döneme yayılması için önümüzdeki dönemde yeni politikaların geliştirilmesine, alternatif pazarlara ve yeni nesil teknolojilere odaklanılıyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkıye İhracatçılar Meclisi (TİM) ülkelerin ticarette karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu ürünlerin belirlenmesine yardımcı olan ünlü İngiliz iktisatçı David Ricardo’nun metodolojisini, Türkiye’nin ihracatına ilk kez uyarlayarak, dış satım kapasitesinin artırılmasına katkı sağlayacak.

Ricardo’nun teorisi, bir ülkenin bazı malları daha verimli ve düşük maliyetle üretiyorsa bu ürünlerde uzmanlaşması ve kaynaklarını israf etmemesini gerektiriyor. Bu teorinin Türkiye’nin ihracatına adapte edilmesine dair adımlar atan TİM, ülkenin küresel ticarete konu ürünlerin hangilerinde daha avantajlı konuma sahip olduğuna ilişkin çalışmalar yürütüyor.

Türkiye, küresel ticarete konu ilk 200 ürün içerisinde karşılaştırmalı üstünlüğe sahip 47 ürünü ihraç ediyor. Türkiye bu söz konusu 47 ürün grubunda 2017’de yaptığı ihracat 66 milyar dolar.

Türk tavukçular ihracatta Avrupa ülkeleriyle yarışıyor

Beyza Piliç Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatör Necmettin Çalışkan, son yıllarda ihracatı artan tavuk ve yumurtada kalitenin dünya standartları üzerinde olduğunu söyledi.

Son yıllarda Türkiye’nin tavuk ihracatındaki yükselişinin tavuk ve yumurta kalitesinin dünya standartları üzerinde olmasından kaynaklandığını ifade eden Çalışkan, “Ülkemiz 3 yıl, 5 yıl öncesine kadar ihracatta yalnız Irak pazarına bağlıydı. Özellikle son Suriye savaşından sonra ve bölgemizde yaşanan diğer ülkelerdeki krizlerle birlikte, iç ve dış sebeplerin de neticesinde ihracat, pazar çeşitlenmesi yaşamaya başladı. Eskiden Irak dayanak noktasıyken, bugün Irak büyük pazarlardan birisi. Bununla birlikte pek çok ülkeye ihracat gerçekleşmektedir.”

“Tavuk ihracatının sebeplerinden birisi ülkemizdeki tavuk üretiminin kaliteli oluşu, tavuklarımızın dünya standartlarının üzerinde çok kaliteli yetiştiriliyor olması. İkinci olarak ihracat yapılan ülkelere nakliye açısından da yakın olmasının büyük etkisi var. Üçüncüsü de tavuk fiyatlarının dünya ile kıyaslandığında Türkiye’deki fiyatın aslında dünya piyasalarının üzerinde olmaması gibi nedenlerle, ülkemiz ihracatında çeşitlenme yaşandı. Bunun neticesinde doğal olarak üretim ve arz darlığı yaşanıyor.”

Avrupa ülkelerinin ihracattaki hedef ülke olmaktan çıkarak, rakip ülke olduklarının altını çizen Çalışkan, Arap ülkeleri ve Ortadoğu pazarına satışlarda rekabet yaşandığını ifade etti. Çalışkan, “Ülkemizde özellikle hayvansal üretimde genellikle tüm ihracatımız yalnızca Arap ülkelerine ve Ortadoğu’ya. Avrupa ülkeleri çeşitli bahaneler sürerek, ülkemizle ithalat yapmıyor. Zaten Türkiye olarak biz Avrupa ülkeleriyle, üçüncü ülkelerdeki pazarlarda rakip durumdayız. Yani Irak’a, Belçika firması da ihracat yapıyor, Türk firması da ihracat yapıyor. Suriye’ye, İtalya’dan da ürün geliyor, Türkiye’den de gidiyor. Bu açıdan bizim Avrupa’yla alıp satmadan daha ziyade bir rekabetimiz söz konusudur. Türkiye olarak pazarımız Arap ülkeleri, Ortadoğu ve bazı Türki cumhuriyetler ciddi olarak pazarımızdır” dedi.

Exit mobile version