Türkiye 2002’den bu yana enerji alanında çok büyük yol kat etti. Aslında Cumhuriyet tarihine bakıldığında da enerji alanında birçok proje durdurulmaya çalışıldı. Türkiye ne zaman ayaklarının üstünde durmaya çalışsa, içeriden ve dışarıdan saldırılara maruz kaldı.
1965 yılında Keban Barajı’nın temeli atıldı. İnşaat devam ederken 1971 muhtırası verildi. Hükumet istifa etti, Türkiye’de ara rejim dönemi başladı. Nihat Erim’in Başbakanlığını yaptığı hükumetin Enerji Bakanı olan İhsan Topaloğlu, Keban Barajı için “Türkiye’nin bu kadar enerjiye ihtiyacı yok. Elektriği toprağa mı vereceğiz? Enerji yatırımları durdurulsun.” açıklamasında bulundu. Bunun üzerine Keban Barajı’nın inşaatı durma noktasına geldi. Bugün de her yenilikçi projede yapıldığı gibi basında Keban aleyhine kampanya başlatıldı. Bülent Ecevit, Keban için “Keban Barajı ancak kurbağalara yuva olur” diyerek rejimi destekledi. Cumhuriyet Gazetesi tıpkı bugünkü gibi o zaman da “Keban’da yeni bir çatlak ortaya çıktı.” başlığıyla projeyi karalayan haber yayımladı. Der Spiegel 23 Temmuz 1973 günü “Gururlu fiyasko: NATO ülkesi Türkiye’de kötü planlanan milyar dolarlık baraj nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşanıyor.” diyerek Türkiye’yi karalamayı o günden beri vazgeçmedi. Tüm engellemelere rağmen birçok baraj hayata geçirilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. 45 yılda 267 milyar kilovatsaat enerji üreten Keban HES, ülke ekonomisine 26,7 milyar dolar katkıda bulundu. Bunların en sonuncusu da Yusufeli Barajı. Yusufeli Barajı tamamlandığında Türkiye’nin 1’inci, dünyanın 3’üncü yüksek barajı olacak. Baraj ve hidroelektrik santrali milli ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak.
Ayrıca bugün Türkiye, sıvılaştırılmış gaz, yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma terminali yanında yer altı doğal gaz depolama tesisleriyle de arz istikrarı oluşturdu. Bölgenin ilk ve tek doğal gaz satış piyasası devreye alındı. Doğal gaz 81 ilimizin tamamına götürüldü. TANAP ve TürkAkım gibi uluslararası boru hatlarıyla Türkiye’nin enerjide merkez ülke rolü pekiştirildi. Türkiye’de hidroelektrik enerji üretimi son 18 yılda 4 katına çıktı. 2003’ten önce sayıları 105 olan hidroelektrik tesisine son 18 yılda 576 santral daha eklendi. Doğalgaz ithalatından yıllık 17 milyar TL tasarruf edildi. 2002’de 31 bin MW düzeyinde olan kurulu güç 91 bin MW’ın üzerine çıktı. 2002’de 11 bin MW olan hidrolik kurulu güç, Mayıs 2020 sonu itibarıyla 29 bin MW’ı aştı. Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payı 2002’de yüzde 26,3 iken, Haziran 2020 itibarıyla yüzde 50,7’ye ulaştı. 2020’nin ilk yarısında elektriğin yüzde 65’i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Mayıs ayında bu kaynakların payı yüzde 90’a yükseldi.
26 farklı şehirde 52 yeni hidroelektrik santrali hizmete alındı.Dünya toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü yüzde 25 seviyesindeyken, Türkiye yüzde 44’e ulaştı. Türkiye, yenilenebilir enerji kapasite artışında Avrupa’da üçüncü, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik enerjisi üretiminde ikinci sıraya yükseldi. Küresel yenilenebilir enerji topluluğu REN21’in son raporuna göre Türkiye, 2019’da ısıtma amaçlı güneş enerjisi kullanımında Çin ve ABD’den sonra 3’üncü sırada. Bu sistemler için 2019’da kurulan yeni kapasitede ise Türkiye, Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Avrupa’da, 2016-2019 yıllarında yenilenebilir enerji sektöründeki doğrudan yabancı yatırım bilgilerini inceleyen “2020 Yılı Avrupa’da Yenilenebilir Enerji Yatırım Bölgeleri” araştırmasında “Yenilenebilir Enerjide En Çok Yabancı Yatırım Çeken Ülkeler” listesinde 7. oldu.
Türkiye’nin ilk entegre güneş paneli üretim tesisi gelecek ay devreye girecek. Yüzde 70’in üstünde yerlilik oranıyla kurulacak 1000 megavatlık Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin panelleri bu fabrikada üretilecek. Karapınar da faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik üretimindeki güneş enerjisinin payı yüzde 20 artacak. Hem Ankara Sanayi Bölgesi’nde üreteceğimiz güneş panelleri hem de Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde üretilecek elektrikle cari açığın kapatılmasına yıllık 400 milyon dolar katkı sağlayacak. Yenilenebilir enerji yatırımları bunlarla da kalmayıp devam edecek…