Site icon Ekonomi Gerçekleri

“2021 Yılı Yatırım Programı” neleri kapsıyor?

2021 Türkiye yatırım program

2021 yılı yatırım programı neler kapsıyor

2021 yılı yatırım programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan “2021 Yılı Yatırım Programı” Resmi Gazete’de yayımlandı. 2021 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında 11. Kalkınma Planında yer alan temel politikalar, 2021-2023 dönemi Orta Vadeli Program ve Mali Planda yer alan politika ve öncelikler ile bütçe büyüklükleri dikkate alındı. Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, devam eden projelerden en kısa sürede tamamlanabilecek projelere, yeni projelerde azami oranda seçici olunarak, ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verildi.

3.091 adet projeye 138,3 milyar TL ödenek tahsis edildi

Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan 138,3 milyar liralık yatırımın yüzde 67,5’i Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 31,5’i KİT ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 0,9’u döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek şekilde programlandı.

En yüksek pay ulaştırma-haberleşme ve eğitim sektörüne

2021 Yılı Yatırım Programı kapsamındaki 138,3 milyar TL’lik yatırım ödeneğinden en yüksek pay yüzde 30,7 ile ulaştırma-haberleşme sektörüne ayrıldı. Eğitim yatırımlarının payı yüzde 14,3, enerji yatırımlarının payı yüzde 12,2, madencilik yatırımlarının payı yüzde 10,4, tarım yatırımlarının payı yüzde 8,7 ve sağlık yatırımlarının payı yüzde 7,5 oldu. İmalat, turizm, konut, içmesuyu ve kanalizasyon, teknolojik araştırma, çevre gibi diğer sektörlerin toplam payı ise yüzde 16,2 olarak hesaplandı.

Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlardan en fazla yatırım ödeneği tahsis edilen kuruluşlar 15,1 milyar TL ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 13,5 milyar TL ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 13,1 milyar TL ile Karayolları Genel Müdürlüğü, 11 milyar TL ile Milli Eğitim Bakanlığı ve 8,6 milyar TL ile Sağlık Bakanlığı oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yatırımları içinde Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı, Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı gibi projelerle kent içi ulaşım ön plana çıkıyor. Diğer yandan DSİ’nin Türkiye genelinde devam eden tarımsal sulama yatırımlarına 8,4 milyar TL ödenek ayrıldı.

KİT’lerde ise en fazla ödenek tahsis edilen kuruluşlar 13,4 milyar TL ile TPAO Genel Müdürlüğü, 12,6 milyar TL ile TCDD Genel Müdürlüğü, 6,1 milyar TL ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve 5,5 milyar TL ile TEİAŞ Genel Müdürlüğü oldu.

TPAO’nun, Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın ardından arama, sondaj ve saha geliştirme çalışmalarına yüksek tutarda ödenek tahsis edilirken; bu kapsamda Sakarya Doğal Gaz Sahası Geliştirme Projesi için 6,8 milyar TL ödenek ayrıldı.

Exit mobile version