Site icon Ekonomi Gerçekleri

Gelişen piyasalardaki sermaye akışından kârlı çıkan ülke Türkiye

Türkiye gelişen para piyasaları

Türkiye gelişen finans piyasalarında ön plana çıkıyor.

Türkiye’ye büyük miktarda para girişi var

Türkiye ekonomisi ile alakalı neredeyse her gün kriz vurgusu yapanları dünyaca ünlü yatırımcılar, ekonomistler yaptıkları açıklamalarla yalanlıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks da bunlardan biri. Sosyal medya hesabından gelişen piyasalara yönelik sermaye akışına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Brooks, Türkiye’nin birçok avantaj sağladığını belirtti. Brooks, “Türkiye gelişen piyasalar içinde en fazla para çıkışlarından birini görmüştü ama şimdi sadece Hindistan ile kıyaslanabilecek büyük bir giriş var.” açıklamasında bulundu.

Finansal koşullar ekonomik büyüme için olumlu etkilere sahip

Para girişleri finansal koşulları gevşeterek ekonomik büyüme için olumlu etkilere sahip. Son dönemde gelişen piyasalara yönelen para, 2010 küresel finansal kriz sonrasını da aşarak rekor seviyelere yükseldi.

AA’nın derlediği habere göre, gelişen piyasaları hedefe alan paranın 2010 küresel finansal kriz sonrasını da aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldiğine işaret eden Brooks, sermaye girişlerinin Çin ve Çin dışı gelişen piyasalarda görüldüğünü ifade etti.

IIF’in kasım ayı sermaye akışına ilişkin raporunda da gelişen piyasalara yönelik portföy akışlarının 76,5 milyar dolar seviyesinde olduğu açıklandı. Raporda, aynı dönemde öz sermaye ve borç girişlerinin ise sırasıyla 39,8 milyar dolar ile 36,7 milyar dolar olduğu vurgulandı.

Türkiye ve Güney Afrika’nın bundan 1-2 yıl sonrası için görünümleri çok iyi

Milyarder yatırımcı Mark Mobius da Türkiye ve Güney Afrika’nın bundan 1-2 yıl sonrası için görünümlerinin çok iyi olduğunu ve Türkiye’ye güvenlerini hiç kaybetmediklerini açıklamıştı.

“Piyasaların tepkisi Türkiye’ye pozitif olacak”

Düşünce kuruluşu Chatham House’un Konsey Başkanı ünlü ekonomist Jim O’Neill da aynı şekilde Türkiye’nin avantajlarından bahsedenlerden. AA’ya açıklama yapan O’Neill, “Eğer bir yatırımcı yüksek kazanç elde edeceği bir ülke arıyorsa ve burada ciddi reform uygulanıyorsa, bu normalde gelişen piyasaların borç piyasalarında yatırım yapmak için en iyi pozitif kombinasyondur. Umuyorum Türkiye’de yönetim reformlar konusunda ciddidir. Çünkü eğer ciddiyseniz, piyasaların tepkisi son derece pozitif olacaktır” dedi.

Türkiye’nin küresel imalat merkezlerindeki dönüşümde avantajlı konumda ve bazı reformların uygulaması halinde piyasalar tarafından da pozitif karşılanacak.

Exit mobile version