Türkiye

Diplomasi atağı ticarete ivme kazandırdı

Diplomasi atağı ticarete ivme kazandırdı

Türkiye'nin dış ticaret adımlarının getirileri büyük
 

Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Ermenistan’la başlattığı diplomasi atağı dış ticarete olumlu yansıdı. Ukrayna ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) da iş dünyasında beklentileri yükseltti. Türkiye'nin son dönemde bazı ülkelere yönelik ikili ilişkilerin geliştirilmesi için başlattığı diplomasi trafiği, ekonomik ve ticari ilişkilerin artacağı yönünde beklentileri güçlendirdi. Başta Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan olmak üzere, Mısır ve Ermenistan'la atılan karşılıklı olumlu adımlar, sahada da kendini net bir şekilde hissettiriyor. Hükümetin son dönemde bu ülkelere yönelik başlattığı yoğun diplomasi trafiğinin Türkiye'nin ihracat hacmine büyük katkı sunması öngörülüyor.

Ukrayna ile hedef 10 milyar dolar

Rusya ile yaşadığı gerilimde Türkiye'nin aldığı rol, Ukrayna ile ekonomik ilişkilere de ivme kazandırdı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta ülkeye yaptığı ziyaret sırasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın da etkisiyle dış ticaret hacmimizin 10 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor. 2020 ve 2021'de ticaret hacmi yüzde 67 arttı. Türk müteahhitlik sektörü geçen yıl Ukrayna'dan 1.6 milyar dolarlık proje üstlendi. Ukrayna aynı zamanda turizm açısından da büyük önem taşıyan pazarlardan biri olarak öne çıkıyor. Geçen yıl ülkemize 2 milyon turist gönderen Ukrayna, Türkiye'ye en fazla turist gönderen üçüncü ülke oldu. 

BAE ile Türkiye arasında ihracat hızla artıyor

Türkiye'nin son dönemde diplomasi trafiğine hız verdiği ülkelerden biri de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Geçen yıl iki ülke arasında uzun süre sonra karşılıklı resmi ziyaretler gerçekleştirilmesi ekonomi cephesinde de beklentileri güçlendirdi. Türkiye'nin BAE ile dış ticaret hacmi 2017 yılında 14.7 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye, geçen yıl ülkeye 5.2 milyar dolarlık ihracat yaparken, 2.4 milyar dolarlık da ürün satın aldı. Türkiye'nin ilk aşamadaki hedefi: Geliştirilecek olumlu ilişkilerle yeniden 2017 yılı seviyelerini yakalamak. İkili ilişkilerde yaşanan olumlu etki 2022 itibarıyla kendini gösterdi. Örneğin Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyonda ilk 20 pazarında yer alan ülkeler arasında ocakta en yüksek artış yüzde 71.8 ile Yunanistan'da yaşandı. Bunu yüzde 34 ile BAE takip etti. BAE ile 5 milyar dolarlık swap anlaşması imzalandı. Devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi'nin Başkanı Muhammed Hasan el Suwaidi, Türkiye'de finans, lojistik ve gıda alanında yatırımlarla ilgilendiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan'dan turist beklentisi arttı

Suudi Arabistan cephesinde yaşanan olumlu gelişmeler de iş dünyasının beklentilerini güçlendiriyor. İki ülke ilişkileri son dönemde atılan karşılıklı diplomatik adımlar sayesinde olumlu bir hız kazandı. Ülkelerin ikili ticaretinde 265 milyon dolar seviyesinde olan ihracat hacminin, 2016 yılındaki 3.3 milyar dolar barajını aşacağı tahmin ediliyor. Bu pazara yönelik en yüksek beklenti sahibi sektörleri ise demir-çelik ve makine sektörleri.

Mısır yeşil ışık yakıyor

Türkiye'nin diplomasi trafiği başlattığı ülkelerden biri de 100 milyonluk nüfusuyla Türk iş insanlarına büyük fırsatlar sunan Mısır. Mısır'la diplomatik ilişkiler 2013'ten bu yana karşılıklı olarak maslahatgüzarı düzeyinde sürdürülürken, geçen yıl resmi düzeyde temaslar gerçekleştirildi. Mısır'ın, Türkiye ile ticaret hacmi şu an 5 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Türk firmaları hem ihracatçı olarak hem de doğrudan yatırımcı olarak Mısır pazarında oldukça etkin.

13 yıl sonra Ermenistan ile kavuşma

Normalleşme adımları atılan ülkelerden biri de Ermenistan oldu. Azerbaycan'ın Karabağ'da 2020'de Ermenistan işgaline son vermesinin ardından Türkiye'nin sınır komşusu Ermenistan'a ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısına Erivan yönetiminin olumlu yaklaştı. Böylece 13 yıl aradan sonra iki ülke ilişkilerinde yeni bir süreç başladı. Türkiye'nin Ermenistan Özel Temsilcisi olarak görevlendirdiği eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Erivan yönetiminin özel temsilci olarak atadığı Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan 14 Ocak'ta Moskova'da bir araya gelip normalleşme sürecine yönelik ön görüşme yaptı. Temsilcilerin ikinci toplantısı ise 24 Şubat'ta Viyana'da gerçekleştirilecek. Birçok ürün grubunda Türk şirketlerinin önemli pazarları arasında yer alan Ermenistan'la hükümetin başlattığı normalleşme süreci ekonomik beklentileri de güçlendirdi. Atılacak olumlu adımlarının sınır şehirlerimizin ekonomisine önemli bir katkı sunması bekleniyor. Türkiye-Ermenistan ticaret hacmi 2012-2021 dönemini kapsayan 10 yılda 15.3 milyon dolar düzeyinde kaldı. Normalleşme süreci kapsamında 2 Şubat'ta Erivan-İstanbul arasında karşılıklı uçuşlar gerçekleştirildi.

 

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…