Savaşın ekonomik kazananı şimdilik Rusya
Rusya, Ukrayna savaşının ilk 100 gününde fosil yakıt satışından büyük gelir elde etti. Batı ülkeleri 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin ardından Rusya’ya peşi sıra çok sert yaptırımlar açıklasa da süreçten kârlı çıkan şimdilik yine Rusya oldu. Yaptırımların etkisiyle fosil yakıt satışı hacimsel olarak hafif gerilese de Moskova, bu kaybı artan fiyatlarla fazlasıyla telafi etti.
Rusya savaşa rağmen günde 1 milyar dolar kazandı
Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) raporuna göre, savaşın ilk 100 gününde Rusya’nın kasasına fosil yakıt satışından 98 milyar dolar ekledi. Savaşın ilk 100 gününde Rusya’nın fosil yakıt ihracatının yüzde 61’i AB üyelerine gitti. Birlik, Rusya’dan ithalatı azaltmış olsa da geçen yıla kıyasla ortalama yüzde 60 artan fiyatlar nedeniyle Rusya’nın kasasına 60 milyar dolar koydu. Ülke bazında Rusya’nın en büyük müşterisi 13.2 milyar dolar ile Çin oldu. Onu AB üyeleri Almanya (12.7 milyar dolar) ve İtalya (8.2 milyar dolar) izledi. Türkiye, 7 milyar dolar ile listenin beşinci basamağında yer aldı. Moskova toplam gelirin yarıya yakınını ham petrol satışından elde ederken, kalanı doğalgaz ve kömür satışından geldi.
Rusya'nın kazancı 285 milyar doları bulabilir
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Sırp televizyonuna yaptığı açıklamada, "Batı'nın politikaları sonucunda oluşan fiyat seviyesi nedeni ile şimdiye kadar herhangi bir kayıp yaşamadık. Aksine, bu yıl enerji ihracatından elde ettiğimiz kârı önemli ölçüde artıracağız" ifadelerini kullandı.
Moskova, tüm yaptırımlara rağmen yükselen enerji fiyatları nedeniyle bu yıl Petrol ve gaz gelirlerinden günde 800 milyon Dolar kazanmaya devam edecek. Bloomberg'in tahminine göre Rusya'nın petrol ve gaz satışlarından elde edeceği gelir bu yıl toplam 285 milyar doları bulabilir. Bu rakam ülkenin 2021'de petrol ve gaz ihracatından kazandığı 235,6 milyar dolardan yüzde 20 daha yüksek.