Türkiye

Bor madeni ve bitki katkılı çevreci lityum iyon pil üretildi

bor ile bitki katkılı, çevreyi koruyan uzun ömürlü lityum iyon pil üretildi

Daha verimli lityum iyon pil

Tayko Pil Üretim AŞ tarafından geri dönüştürülebilir ve normal pillerden yüzde 20 daha verimli lityum iyon pil geliştirildi. 3 voltluk CR-2032 sınıfı lityum iyon pil bilgisayar, kol saati, otomobil anahtarı gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Bor katkısı dolayısıyla normal pillere göre yüzde 20 daha uzun ömürlü olan pil aynı zamanda içindeki bağlayıcı bitki özü nedeniyle de çevreci olma özelliğine sahip.

Çevreci tek pil firması

Tayko Pil Üretim AŞ, bu pil grubunda çevreci tek pil firması. Pilin içindeki malzemelerin daha çevreci olması dolayısıyla bu piller geri dönüştürüldüğünde doğaya zararı daha az. Çünkü bir bitkiden üretilen bağlayıcı kullanılıyor. Pillerde kullanılan lityum ve bitki özü gibi malzemelerle piyasadaki piller karşılaştırdığında, çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor.

Dünyanın en büyük bor kaynakları Türkiye'de

Dünyanın en büyük bor kaynaklarının Türkiye'de olduğunu hatırlatan Tayfun Koçak, AA'ya verdiği röportajında "Bor madenini yüksek teknolojide kullanmamız gerekiyor. Aslında bu da bunun bir örneği. Yaklaşık iki sene önce böyle bir fikir geldi. 'Neden bor elementini katkılayarak kapasitesini arttırmayalım' diye. Bunun üzerine doktora konum olan yüksek voltajlı katot piller üzerine çalışmalara başladım. Yüzde 3-5 katkılayarak kristal yapısı daha sağlam ve daha uzun ömre sahip piller üretebiliyoruz. Lityum iyon pillerin neredeyse tamamı Asya ülkelerinden geliyor. Dünyadaki en büyük üreticiler Asya ülkeleri, yaklaşık yüzde 80'i. Türkiye yeni yeni başladı lityum iyon pillerin üretimine. Biz de bu firmalardan biriyiz. Türkiye'de yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık lityum iyon pil ithalatı var. Bu ithalatı yavaş yavaş azaltmayı hedefliyoruz."

Koçak, "50 santigrat derecede çok zorlu koşullarda iki bin çevrim ömrüne sahip pil ispatını yaptım." diye de konuştu.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…