Türkiye yerli ve milli üretimdeki hedeflerini katlandırarak arttırmaya devam ediyor. Otomobilden savunma sanayine kadar birçok alanda yerli üretim atağına geçen Türkiye, Tuzla’ya kurulacak 20 milyar dolarlık Biyoteknoloji Vadisi’yle artık ilaç sektöründe de yerli ve milli üretimin kapılarını aralayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük önem verdiği proje için geçtiğimiz Mart ayında “yeni nesil bir üretim üssü” tanımını yapmıştı. Sağlık, çevre, gıda, tarım, hayvancılık, tekstil ve metalürji alanlarında hizmet vermesi beklenen projede bu alanlarla alakalı olarak biyomedikal tıbbi ürün, nanoteknolojik ürün, biyoteknolojik tarım ilaçları, nitelikli tıbbı bitki ve tohum, biyolojik ham madde, antibiyotik, foksiyonel gıda katkı maddesi, DNA izolasyon kiti, moleküler genetik kit, biyogaz, biyokütle, helal kemik tozu ve kemik grefti, biyosensör ürünler, embriyo üretimi, antikor üretimi, pigment üretimi, insülin üretimi, hemofilin üretimi, terapötik protein üretimi, enzim üretimi, bakteri üretimi ve hormon üretimi yapılacak.
Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ını 78 milyar dolarla tek başına karşılayan İstanbul’a, 5.7 milyar lira harcamayla kurulacak olan Biyoteknoloji Vadisi ekonomi için önemli kazanımlar sunacak.
3 milyon metrekare alan üzerine kurulacak olan Biyoteknoloji Vadisi’nin temeli 6 ay içerisinde atılacak.
2 yıl sonra üretime başlayacak olan Biyoteknoloji Vadisi’nde 160 şirket ve 500 girişim yer alacak. Birçok yerli ve yatırımcının yer alacağı vadi içerisinde bu alanda özellikle önemli başarılar elde eden Singapur’dan da yatırımcılar gelecek. Biyoteknoloji Vadisi’nden çıkacak ürünlerin kilogram değerinin 10 bin dolara ulaşması bekleniyor.
Doğrudan 20 bin, dolaylı yoldan da 30 bin kişiyi istihdam edecek projede özellikle genç işsizliğin çözümü hususunda önemli adımlar atılacak. Vadiden yılda 27 milyar liralık ihracatın yapılması hedefleniyor.Otomobilden savunma sanayisine kadar her alanda yerli ve milli üretimi hedefleyen Türkiye, geleceğin sektörü olan biyoteknoloji alanında da 12 milyar liralık yatırım kararı aldı.