Şirketler

Corona virüsün havayolu şirketlerine faturası ağır olacak

Avrupa’nın en büyük havayolu şirketleri koronavirüs salgınından ciddi oranda etkileniyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), koronavirüsün küresel havayolu şirketlerini nasıl etkileyeceğini açıkladı.

IATA’ya göre havacılık sektöründe koronavirüs kaynaklı 63 milyar dolar ila 113 milyar dolar arasında bir gelir kaybı bekleniyor.

Alman hava yolu devi Lufthansa, koronavirüs önlemleri kapsamında iptal edilen ve azaltılan seferlerden dolayı filosundaki 150 uçağı yere indirdiğini açıkladı.

Eurowings, İsviçre Hava Yolları, Avusturya Hava Yolları, Air Dolomiti, Sunexpress gibi şirketleri de bünyesinde barındıran grubun 770 adet aktif uçağı bulunuyor. Lufthansa bu kararıyla kapasitesini beşte bir oranında azaltmış oldu.

Şirketten yapılan açıklamada yere indirilen 150 adet uçaktan 25 tanesinin uzun, kalan 125 tanesinin de kısa – orta mesafeli uçuş görevi yapmakta olduğunu açıkladı.

Alman şirket, daha önce yaptığı açıklamada 24 Nisan tarihine kadar Çin uçuşlarını, 30 Nisan tarihine kadar da Tahran uçuşlarını askıya aldığını açıklamıştı. Bu kararla birlikte virüsün Avrupa’da etkili olmaya başladığı İtalya seferlerini yapan pek çok uçak da uçmayacak.

Lufthansa hisseleri karar sonrası düşüşünü sürdürürken sene başından bu yana kayıp yüzde 27’yi aştı. Lufthansa’dan yapılan açıklamada ise alınan kararın şirket gelirlerine olan etkisini tahmin etmek için çok erken olduğu belirtildi. Alman hava yolu devi, 19 Mart tarihinde 1. çeyrek sonuçlarını açıklayacak.

Virüsün ekonomik olarak en fazla etkilediği sektörlerin başında havacılık geliyor. IATA’nın şubat ayında yayımladığı rapora göre hava yolu şirketlerinin koronavirüs kaynaklı ekonomik kaybı küresel çapta 30 milyar doları bulabilir.

ABD’li dev United Airlines da onlarca çalışanlarını ücretsiz izne çıkarırken, ülke içindeki pek çok seferi durdurdu ve maliyetleri kısmak için çalışmalara başladı. İşe alımları da donduran United Airlines, ilk etapta dış hatlarda yüzde 20, iç hatlarda ise yüzde 10 kapasite azaltacak. Birkaç hafta içerisinde rezervasyonlarda artış görülmediği takdirde önlemlerin mayıs ayına kadar uzatılabileceği de açıklandı.

Delta, American Airlines, Southwest gibi diğer köklü ABD’li şirketleri ise henüz eylem planlarını açıklamadı.

Koronavirüs kaynaklı ilk hava yolu şirketi iflası ise İngiltere’den geldi. Virgin (%30),Stobart (%30) ve Cyrus Capital (%40) konsorsiyumundan geçen yıl aldığı 110 milyon sterlinlik yatırımla Connect Airways bünyesine geçen ve öncesinde Avrupa’nın en büyük bağımsız bölgesel hava yolu şirketi olan Flybe iflas etti.

Kaynak: HaberTürk

Son Yazılar
ŞirketlerTürkiye

Alman şirketler Türkiye'ye özel ilgi duyuyor

Almanya Türkiye'nin en büyük ticari ortağı Dünyada salgın sebebiyle yatırım iştahı bıçak gibi kesilirken Türkiye, yabancı yatırımcının yeni adresi oldu. Almanya halihazırda, Türkiye'nin en büyük ticari…
ŞirketlerTürkiye

BBVA Türkiye'ye duyulan güveni teyit etti

BBVA Türkiye'deki varlığını artırıyor Garanti Bankası'nın ana ortağı İspanyol devi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'dan (BBVA) Türkiye'ye güvenini teyit etti. BBVA, bazı rakiplerinin hisseleri sattığı…
Şirketler

Türk teknoloji şirketlerine büyük rağbet

Türk teknoloji şirketlerinin cazibesi Türk teknoloji şirketleri 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Startup'lar yılın ilk dokuz ayında 206 anlaşmayla toplam…