Borsa cambazları iş başında
Her geçen gün borsa için ilgi artıyor. Bu artış, Borsa cambazları sayısını çoğalttı. Daha önce Borsa İstanbul’un işlem hacmi rekoru kırarak tamamladığı günde Merrill Lynch robotlarını devreye sokulmuştu. 147 milyonu 5 dakika içerisinde olmak üzere, 330 milyon hisseyi 30 dakikada satarak tüm hisselerde işlemleri durdurmuştu. Merrill Lynch daha sonra hisse alımına geçmiş 106 hissede alım satım durdurulmuştu. Yani, Türk Lirası gibi Borsa İstanbul’da “cambazların” hedefi oldu. Son bir yılda sermaye piyasalarına ilgi hızlar artarken, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları da alet edildi. Piyasa dolandırıcıları, bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekmek için kulandı. Yetkili kurumlar ve uzmanlar da borsa için yorum yapan dolandırıcılara dikkati çekti.
Borsa ile yeni tanışan kişi sayısı her gün artıyor
Gelişen teknolojiyle birlikte sermaye piyasalarında işlem yapmak artık daha kolay. Halka arzda sağlanan yüksek getiriler, faizlerin düşük seyri ve koronavirüs salgını sebebiyle evden çalışanların sayısındaki artışla geçen yıl yaklaşık 800 bin kişi yönünü borsaya çevirdi. Pay piyasalarına artan bu büyük ilgi, Borsa cambazlarının da iştahını kabarttı. Sosyal medya ya da çeşitli mesajlaşma uygulamalarında kurdukları gruplarla bireysel yatırımcıları tuzaklarına çekmeye çalışıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul ve uzmanlar, birbiri ardına verdikleri mesajlar ile yatırımcıları bu tuzaklara karşı uyarmaya devam ediyor.
SPK, 2020’de sosyal medya ve dijital platformları radarına alarak piyasa dolandırıcıları ile yoğun bir şekilde mücadele etse de sosyal medyada yayılması tam olarak engellenemiyor. “Kısa sürede zengin olma hayali” satan cambazlar, sosyal medyada peş peşe açtıkları hesaplarla on binlerce kişiye hızlıca ulaşabiliyor. Yatırımcıların, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile WhatsApp, Telegram gibi uygulamalarda oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması mümkün görünmüyor.
Uzmanlar, yatırımcı sayısı artarken özellikle sosyal medya üzerinden ve mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, dikkatli olmamaları durumunda ciddi oranda zarara uğrama ihtimalleri bulunduğunun altını çiziyor.
“Sosyal medyaya göre hisse tercihi yapanlar ciddi oranda zarara uğrayabilir”
AA Finans Analisti ve stratejist Cüneyt Paksoyda yatırımcı sayısı artarken özellikle sosyal medya üzerinden ve mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, dikkatli olmamaları durumunda ciddi oranda zarara uğrama ihtimalleri bulunduğunu söyledi.
Kovid-19 salgınının getirdiği kapanmaların ve teknolojinin getirdiği imkanlarla artan finansal araçlara ulaşma imkanlarının gelir peşindeki bireylerin tüm dünyada borsalara ilgisini artırdığını ifade eden Paksoy, küresel ölçekte reel ekonominin gerçeklerinden kopan ve birçok rasyoya göre pahalı hale gelen borsaların bu seyrinin, negatif reel faizde toplanan 17 trilyon dolar nedeniyle “yeni normal” olarak gösterildiğini vurguladı.
Paksoy, “Kendi ülkemizde ve borsamızda yaşanan sürece baktığımızda ise bu küresel tabloya bağlı gelişmelerin, enflasyondan korunma çabası ve ek gelir oluşturma talepleriyle birleşerek yatırımcı sayısını rekor şekilde artırdığını ve tüm hisselere doğru ciddi para girişlerinin yaşandığını görmekteyiz.” dedi.
Paksoy, özellikle sosyal medya ve oluşturulan mesajlaşma gruplarından yatırımlarını yönlendirme tercihi yapanların, eski gelirleri kazanmaları bir yana, yüksek fiyatlara ulaşmış birçok hissede dikkatli olmamaları durumunda ciddi zarara uğrama ihtimalinin arttığını söyledi.
Profesyonel desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirten Paksoy, “tüyo” peşinde koşma ve “duydum-aldım” şeklinde yatırımcı davranışı yerine, daha dikkatli bir yatırımcı algısına sahip olmak gerektiğini vurguladı.