Türkiye

Tarım bitti yalanına inat tarımsal hasılada rekor

Tarımsal hasıla tarım Türkiye rekor

Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci

Türkiye bulunduğu konum itibariyle, 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip. Türkiye, tarımsal alan bakımından dünyada 17’nci sırada. Ama buna rağmen tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ilk on içinde. Bilindiği üzere geçen yıl, meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete alınan yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretim, 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıldı. Büyükbaş hayvan varlığımız 2020 yılında 18,2 milyon başa yükselerek, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş varlığı da son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek, son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasıla bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Tarım ve gıda ürünleri ihracatı, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artışla 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2002 öncesi, destek, neredeyse yoktu ve birkaç müdahale alımı vardı. 2002 sonrası ise artan destekler ve sınırlı müdahale alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sonrasında ise hem desteklerde artış, hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uygulanıyor. Son 3 yılda tarımsal destekler yüzde 65 artışla 24 milyar liraya çıktı. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütülüyor ve bunu da müdahale kurumlarına zarar ettirmeden yapılıyor.

Tarımsal hasılada Cumhuriyet rekoru

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Diyarbakır’da katıldığı Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışından yaptığı konuşmada, 2020’de Türkiye’deki tarımsal hasılanın 333,3 milyar lirayla ulaştığını ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade ederek, "2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artışla 5,5 milyar dolar olarak gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

Diyarbakır'a 19 yılda 23,3 milyar tarımsal destek

Son 19 yılda Diyarbakır’a da önemli destekler sağlandı. Tarım ve orman altyapısını daha da güçlü hale getirdiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli "Diyarbakırlı çiftçilerimize, son 19 yılda 23,3 milyar lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal kalkınma desteklerimiz kapsamında Diyarbakır’ımıza 164 milyon lira hibe desteği ödedik. Hayvancılığın olmazsa olmazı meralarımıza, Diyarbakır’da özel hassasiyet gösterdik. 180 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık" dedi. Diyarbakır’ın toplam ekonomik sulanabilir arazi varlığı yaklaşık 4 milyon dekar. Bakan Pakdemirli, 1 milyon 150 bin dekar arazinin sulamaya açılacağını duyurdu. Böylece, sulamaya açılacak alanlarla, dekar başına yaklaşık 850 TL gelir artışı sağlanacak.

 

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…