Türkiye

İlk yerli plazma üretim tesisi için 550 milyon avroluk yatırım

Plazma üretim tesisi kan ürünleri üretimi ile Türkiye'de ilk

Plazma üretim tesisinin temeli atıldı

Sağlıkta dışa bağımlılığı azaltacak "Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi" kapsamında Türkiye’nin ilk dünyanın ise 13’üncü plazma ürünleri tesisinin temeli atıldı. Yurt dışından ithal edilen birçok kan ürünü, bundan sonra Türkiye'de üretilebilecek. Yerli Plazma Üretim Tesisi'nin temel atma töreni Silivri'de gerçekleştirildi.  550 milyon euro yatırım değerine sahip plazma üretim tesisi yaklaşık 66 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Bu tesis, 172 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor. Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye'de üretimi daha önce gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika dünyada bu alandaki 13. tesis olacak.

Üretime geçildiğinde 1,2 milyar lira Türkiye'de kalacak

Üretime geçtiğinde 450 vatandaşa ekmek kapısı olacak bu yüksek teknolojili plazma üretim tesisi, Türkiye'den her yıl yurt dışına ödenen 1,2 milyar liralık rakamın yurtiçinde kalmasını sağlayacak. Plazma ürünlerindeki en önemli husus olan kan tedariki konusunun da Türk Kızılay'ı ile yapılan anlaşma neticesinde çözülecek. Maxilcells liderliğinde Türkiye'nin ilk kan ürünleri biyoloji laboratuvarı da kurularak, önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar burada geliştirilecek. Üretim tesislerinde kan ürünleri antikor yetmezliği, hemofili ve kalıtımsal bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisi ile ağır cerrahi operasyonlar sonrası eksilen kan bileşenlerinin takviyesinde kullanılan ilaçları üretmek ve hasta sahiplerine ulaştırmak için çalışmalar yapılacak.

Bugün ilaç ve tıbbi cihazda ticaret hacmi 2 trilyon doların üzerinde. Bilhassa salgınla birlikte sektörün ekonomik ve stratejik önemi net bir şekilde görüldü. Günümüzde giyilebilir ve mobil sağlık uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Bu bağlamda ülkeler büyük bir dönüşümden geçen sağlık sektörüne büyük çaplı yatırımlar yapıyor. Tesis üretime geçtiğinde yıllık 6 milyar TL tasarruf sağlamış ve cari açığa da büyük bir darbe vurulmuş olacak. Öncelik iç piyasanın ihtiyacını karşılayarak sonraki aşamalarda bu ürünleri dünyaya ihraç etmek.

İlaç, sağlık ve medikal sektöründe yer alan Ar-Ge Merkezlerimize sağladığımız muafiyetler 600 milyon lirayı geçti. Hedef, zorlu bir pazar olan ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki tekelleşmeye dur diyebilmek.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…