Türkiye

Akaryakıt pahalılığında Türkiye kaçıncı sırada?

Akaryakıt pahalılığı benzin fiyatlarına zam ile dünyada kaçıncı sırada Türkiye

Akaryakıt fiyatları salgın sonrası zirvede

Küresel akaryakıt fiyatları salgınla birlikte tavan yaptı. 2020 yılında 30 dolarlara kadar düşen petrol fiyatları normalleşme adımları sonrasında artan taleple hızlı bir şekilde yükselerek 80 doların üzerine çıktı. Üretimden ulaşıma kadar birçok alanda talep yığılması gerçekleşti. Enerji kaynaklarına yoğun talep gösterilmesi emtiaları adeta karaborsaya düşürdü. Ham petrolün tırmanışı sonrası benzin fiyatları da dünya genelinde yükseldi.

Türkiye akaryakıt fiyatında 32. sırada

İngiltere gibi ülkelerde 1973 ve 1979 dünya petrol krizlerini aratmayacak şekilde benzincilerde uzun araç kuyrukları oluştu. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da bile akaryakıt litre fiyatının 1,81 dolara yükseldi. Ülkedeki tüketiciler araçlarının depolarına benzin doldurmak için komşu ülkelere gitti. Globalpetrolprices.com’daki verilere göre kasım ayında dünyada benzin ortalama fiyatı litre başına 1.24 dolar iken, Türkiye’de bu rakam 0,76 dolar. Türkiye’nin petrol zengini ülkeler ile arasında çok az fark bulunuyor. Cezayir ve Kuveyt gibi ülkelerde 0,33 dolar olan litre fiyatı Irak’ta 0,51 dolar, Brezilya 1,21 dolar. ABD 099, Hırvatistan 1,64 gibi Türkiye’nin üzerinde rakamlarla vatandaşına akaryakıt veriyor.

Küresel petrol fiyatları sıralaması

Türkiye Petrol fiyatları ve akaryakıt fiyatları

Sitedeki verilere göre; Türkiye 168 ülke içinde 32’inci sırada yer alıyor. Türkiye’nin üzerinde yer alan ucuz ülkelerin neredeyse yüzde 90’ının petrol ihracatçısı ülkeler. Rusya, Irak, Azerbaycan ve Venezuela gibi petrol zengini ülkeler dünyada en ucuz benzini vatandaşlarına sunuyor. ABD gibi meşhur Teksas bölgesi petrollerine sahip ülkede bile petrolün litre fiyatı 0,99 dolar. Türkiye gibi petrol ve doğal gazda dışa bağımlı bir ülke, petrol ihracatçıların ardından en ucuz fiyatla satışa sunan ülke olarak aradan sıyrılıyor.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…