Konut krizi kapıda
Yükselen faiz oranlarına rağmen ABD'deki gayrimenkuller güçlü kalmaya devam ediyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Bir sonraki konut krizi ev sahibi olmayan Amerikalılar etrafında yoğunlaşabilir. New York merkezli bir araştırma firması olan Moody's Analytics'in baş ekonomisti Mark Zandi Al Jazeera'ye “Bu, ileriye dönük büyük sorunumuz” dedi. “Ev fiyatlarında bir düşüş olmayacak; insanları servet inşa edebilmeleri için ev sahibi olmaya yönlendirecek. Gençlerin çok zorlanacağını düşünüyorum." açıklamasında bulundu.
Geçmişteki emlak krizi yeniden akıllara geldi
Ekonomik yelpazedeki milyonlarca Amerikalı evden çalışırken daha fazla alan arayışına girdi. Koronavirüs salgını bir ev satın alma çılgınlığına yol açtı. Düşük faiz oranları satın almaları da körükledi. Fed, enflasyonla mücadele adına faiz oranlarını yükselttiği için bir ev satın almak son zamanlarda çok daha pahalı hale geldi. 30 yıllık ipotek oranları, Ocak 2021'de yüzde 2,65'e düştükten sonra yakın zamanda yüzde 6'ya yaklaştı. Enflasyon, S&P 500'ün yüzde 20 düşmesinden sonra Wall Street'te yaşanan ayı piyasası, serbest düşen kripto para birimleri, Ukrayna'daki savaş ve yüksek yakıt ve gıda fiyatları 2007-2008 emlak krizini yeniden hatırlattı.
Zillow'a göre, ABD'deki ortalama bir evin fiyatı bir yıl öncesine göre yüzde 20,7 artarak 350.000 dolar oldu. Bachaud Al Jazeera'ye verdiği demeçte “Birçok insan 'çok fazla büyüme gördük, buradan aşağı inmek zor' diye düşünüyor” dedi. Fakat gerçekten gördüğümüz şey, faiz oranları bu kadar hızlı yükselmeseydi, işler beklediğimizden biraz daha hızlı dengelenmeye başlayabilirdi. Uzmanlar, konut fiyatlarındaki değerlenmenin en az 2022'nin sonuna kadar çift hanelerde kalmasının beklendiğini açıkladı.
Tedarik zinciri sorunları ve artan gıda, yakıt maliyetlerini bir araya getiren Ukrayna'daki savaş, Amerikalıları harcama alışkanlıkları konusunda temkinli davranmaya itiyor. Bu faktörler aynı zamanda birinin ev satın almak gibi büyük bir satın alma kararı vermesini de etkiliyor. ABD merkezli aracı bir kurum olan Interactive Brokers'ın kıdemli ekonomisti Jose Torres'e göre, ABD 2008'dekine benzer bir konut krizi için "mükemmel bir fırtına" ile karşı karşıya.