Site icon Ekonomi Gerçekleri

ABD’li hava yolu şirketi 2020’de 7 milyar dolar zarar etti

ABD havayolu şirketi zarar

ABD'li United Airlines 2020'de büyük zarara uğradı

ABD’li hava yolu şirketi United Airlines büyük zarara uğradı

ABD‘li büyük hava yolu şirketlerinden United Airlines, 2020’nin dördüncü çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı. Koronavirüs salgınının en çok zarar verdiği sektörlerden biri havayolu oldu. Salgına karşı uygulanan seyahat kısıtlamaları tüm havayolu şirketlerine büyük kayıplar yaşattı. Buna göre, United Airlines hava yolu şirketi geçen yılın son çeyreğinde 1,9 milyar dolarlık zarar etti. Şirket, 2019’un dördüncü çeyreğinde 641 milyon dolar kâr etmişti. United Airlines’ın zararı, 2020 genelinde de 7,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Hava yolu şirketi 2019 yılı genelinde ise 3 milyar dolarlık kâr açıklamıştı.

Şirketin geçen yılın son çeyreğindeki işletme geliri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 68,7 azaldı ve 3,4 milyar dolara indi. ABD’li şirket, 2019’un aynı döneminde 10,9 milyar dolar gelir elde etmişti. Hava yolu şirketinin geliri, 2020 yılı genelinde ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 64,5 azalışla 15,4 milyar dolara düştü. United Airlines’ın geliri 2019’da 43,3 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Şirketin hisse başına zararı ise geçen yılın son çeyreğinde 6,39 dolar. United Airlines, 2019’un aynı döneminde hisse başına kârının 2,53 dolar olduğunu belirtmişti.

Dünya turizmi yüzde 72 düştü

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) verilerine göre, 2020’nin ilk 10 ayında uluslararası seyahat edenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 düştü.

Covid-19’dan dolayı uygulanan seyahat kısıtlamaları ve düşük Tüketici Güveninin etkisiyle bu yılın ocak-ekim döneminde uluslararası turist sayısının 2019’un aynı dönemine oranla 900 milyon azaldı. Turizmdeki toplam gelir kaybı ise 935 milyar dolar.

Hava yolu şirketleri iflas açıkladı

Havacılık sektörü tarihinin en büyük krizini yaşarken dünya çapında mali açıdan sıkıntılı olan 22 havayolu bu sürece dayanamadı ve iflas etti. Havayollarının  filosundaki her bir uçak başına 80-100 kişi arasında personel istihdam edildiği dikkate alınırsa, 22 havayolunan faaliyetlerine son vermesiyle binlerce insan da işsiz kaldı. Bu havayollarının içinde ABD, İtalya, Kolombiya, İsveç gibi birçok ülkenin de havayolu şirketi bulunuyor.

İngiltere merkezli havayolu şirketi Flybe hem mali sorunlar hem de coronavirüsün etkisi nedeniyle iflas ettiğini açıkladı. İflas kararının açıklanmasıyla yaklaşık 2 bin kişi işsiz kaldı. Aynı şekilde dünya genelinde 135 bin çalışanı bulunan Alman havayolu şirketi Lufthansa AG, Covid_19 salgını nedeniyle iflas etme noktasına geldi. İrlanda merkezli hava yolu şirketi Ryanair, 3 bin çalışanını işten çıkartmaya karar verdi. Diğer çalışanlar ise ücretsiz izne çıkartıldı ve maaşları yüzde 20 düşürüldü.

Koronavirüs kaynaklı ilk hava yolu şirketi iflası ise İngiltere’den gelmişti. Virgin (%30), Stobart (%30) ve Cyrus Capital (%40) konsorsiyumundan geçen yıl aldığı 110 milyon sterlinlik yatırımla Connect Airways bünyesine geçen ve öncesinde Avrupa’nın en büyük bağımsız bölgesel hava yolu şirketi olan Flybe iflas etti.

Exit mobile version