Site icon Ekonomi Gerçekleri

Alman perakendeciler iflas riskiyle karşı karşıya

Alman perakendeciler iflas edebilir

Alman perakendeciler iflas eşiğinde

Alman perakendeciler iflas eşiğinde

Almanya Perakendeciler Birliği (HDE), koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçirdiğini açıkladı. Ülkede kapalı bulunan mağazaların yarısının ciddi bir var oluş mücadelesi verdiği belirtilerek, Alman hükümetine hızlı yardım ve açılış stratejisi belirlemesi için çağrı yapıldı. HDE’nin açıklamasında, ülkede kısıtlamalardan en çok perakende sektörünün etkilendiği kaydedildi. Ekonominin yeniden canlanması konusunda federal ve eyalet hükümetlerine çağrıda bulunulan açıklamada, ülkede perakende sektöründe her iki şirketten birinin yeterli düzeyde yardım alamama halinde iflas tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Yardımlar yeterli gelmezse ışıklar sönecek

EnSonHaber‘de yer alan bilgiye göre; HDE Başkanı Stefan Genth, konuya ilişkin değerlendirmesinde, perakende sektörünün özel ve hızlı bir hükümet desteğine ihtiyacı olduğuna işaret ederek, “Hepsinden önemlisi, bir açılış stratejisine ihtiyacımız var. Bir açılım perspektifi olmadığında birçok şehir merkezinde gelecek haftalarda ışıklar sönecek.” ifadesini kullandı.

HDE, koronavirüs salgını nedeniyle ülkede 250 bin çalışanın etkileneceği yaklaşık 50 bin şirketin iflas açıklamasını öngörüyordu.Öte yandan, HDE, ülkede mağazaların nisan veya mayısta açılması durumunda, sektör satışlarının 2021’de yüzde 4 veya 6 düşebileceğini tahmin ediyor.

Almanya ekonomisinde büyüme durdu

Almanya ekonomisi, 10 yıldır art arda büyümenin ardından, Covid-19 krizinin yaşandığı 2020’de, 2008-2009 finansal ve ekonomik krizindekine benzer şekilde derin bir resesyona girdi.
2019 yılında yüzde 0,6 oranında büyüme kaydeden Alman ekonomisi, 2020 yılında salgının en ağır etkisini salgının birinci dalgasının yaşandığı ikinci çeyrekte hissetti. Üç ayda yüzde 9,8 daralan ekonomi, kısıtlamaların gevşetildiği üçüncü çeyrekte ise yüzde 8,2’lik bir sıçrama kaydetti. Ülke ekonomisi koronavirüs salgınının damga vurduğu 2020 yılında yüzde 5 oranında küçüldü. Alman ekonomisi en son mali ve ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında bu denli küçülmüştü.

Hükümetin bütçe açığıysa gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,8’ine ulaşarak 1995 yılından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Almanya‘nın gayrisafi yurtiçi hasılası en son mali ve ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında yüzde 5,7 oranında küçülmüştü. Almanya’da 2019 yılında ise gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 0,6 oranında artmıştı. 2009 yılındaki mali ve ekonomik krizden farklı olarak bu krizde toplam tüketim ekonomiyi desteklemedi, özel tüketim harcamaları geçen yıl bir önceki yıla oranla reel olarak yüzde 6 oranında azaldı. 14 yıldan uzun süredir devam eden istihdam artışının da koronavirüs salgını nedeniyle sona erdi. Krizden en fazla etkilenen gruplar ise az istihdam edilenler ile serbest çalışanlar oldu.

Exit mobile version