Site icon Ekonomi Gerçekleri

Alman şirketler yatırım için Türkiye’yi seçiyor

Alman şirketler yatırım için Türkiye'yi tercih ediyor

Alman şirketler ihracat yatırım Türkiye'de

Alman Şirketler Türkiye’de Yatırım Yapıyor

Almanya, Türkiye'ye en çok doğrudan yatırım yapan ülkelerden biri. Türkiye'de şu anda yaklaşık 7 bin 500 Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Alman şirketlerinin Türkiye'deki yatırım hacmi 14,5 milyar ABD dolarını buluyor. Bu yatırımların çoğu uzun vadeli yeni yatırımlardır. Almanya, Mayıs 2021'de 1,4 milyar ABD dolarıyla Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke olurken onu ABD ve İngiltere takip ediyor. Türkiye'nin ihracatı, başta kimya ve otomotiv sektörü olmak üzere 16,5 milyar ABD doları büyüklüğüne ulaştı. Türkiye, stratejik öneme sahip alanlarda destek sağladığı için yabancı şirketler için bu denli kazançlı.

Ünlü Alman Şirketler Türkiye'de

Alman şirketler, projenin niteliğine göre vergi ve harç indirimleri veya muafiyetleri, ücretsiz arazi tahsisi, altyapı teşvikleri, kalifiye personel için hibeler ve çalışanlar için işveren sosyal güvenlik primlerinin üstlenilmesi gibi çeşitli teşviklerden yararlanabiliyor. Ayrıca on yıllık süre zarfı için enerji ve kredi maliyetlerine yönelik olarak devlet teşvikleri talep edilebilir. Türkiye, AB'ye coğrafi yakınlığı nedeniyle Alman şirketleri için bir tedarik pazarı ve üretim yeri olarak da önem kazanıyor.

Mercedes-Benz Türkiye, İstanbul'da bir otobüs fabrikası ve Aksaray'da bir kamyon fabrikası işletiyor. Mercedes Benz Türk'ün ikinci araştırma ve geliştirme merkezi Mayıs 2017'de 8,4 milyon avro ek yatırımla Aksaray'da kuruldu.

Alman şirket Henkel, 1963’ten bu yana İstanbul Gebze’de üretim yapıyor. Henkel, üç üretim yerinde 750 kişi çalıştırıyor.

Türkiye’de toplam beş kardeş şirketi bulunan Alman Bosch Grup’un ülke çapında yaklaşık 17 bin 500 çalışanı var.

Deutsche Post, neredeyse 40 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve o zamandan bu yana yerel pazara büyük yatırımlar yaptı. Deutsche Post DHL Grup, yeni İstanbul Havalimanı’nda son derece modern bir işletme merkezi için 135 milyon avroluk yatırım yaptı. Şirket bu şekilde artan talebi karşılamayı ve pazardaki pozisyonunu güçlendirmek istiyor.

Siemens, 2017 yılında Türkiye'deki bir rüzgar enerjisi projesi için milyarlarca dolarlık büyük bir sözleşme imzaladı. Türkiye Devlet Demiryolları ile Siemens, Nisan 2018'de on adet yüksek hızlı tren için sözleşme imzaladı. Bu işler, teknoloji şirketi ile Türkiye arasındaki çok sayıda bağlantının bir parçası. Siemens’in Türkiye'de 3 bini aşkın çalışanı bulunuyor.

Alman Şirketler Memnun

Türkiye’deki Alman şirketler, Covid-19 salgını henüz tam anlamıyla atlatılmamış olsa da küresel ekonomik canlanmadan kâr sağlıyor. Ayrıca şirketler yeni piyasa koşullarına uyum sağlamayı, salgının ekonomik ve sağlıkla ilgili etkilerine ve risklerine karşı koruyucu önlemler almayı başardı.

İstanbul’daki Alman Türk Ticaret Odasının (AHK) temsili bir anketine göre ankete katılanların yüzde 69'u mevcut ticari durumunu iyi olarak değerlendirirken sadece yüzde 2'si kötü olarak değerlendiriyor. Ticari gelişimle ilgili olarak şirketlerin yüzde 37'si gelecek 12 ay içinde olumlu bir süreç beklerken yüzde 58'i ise sabit bir seviyede olacağını düşünüyor. Sadece yüzde 6'sı olumsuz bir görünümden bahsediyor.

Şirketlerin yüzde 67'si için ekonomi politikasının genel koşulları, iş geliştirmeyle bağlantılı olarak hala önemli bir risk faktörü. 2020 sonbaharında elde edilen sonuçlara kıyasla yine önemli ölçüde artış gösterdi.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt, mevcut anketten şu sonucu çıkarıyor: “Üyelerimiz ekonomik canlanmadan faydalanıyor. Şirketler, zor piyasa koşullarına rağmen gerçek bir dayanma gücü göstermiş yeni çerçeve koşullarına uyum sağlamış ve yeni iş fırsatları açmış."

Exit mobile version