Site icon Ekonomi Gerçekleri

Artık Türkiye’nin “Bor”usu ötecek

Bor üretiminde Türkiye Eti Maden ile

Bor Türkiye Eti maden

Türkiye, dünyanın en büyük bor madenine sahip

Dünyanın en büyük bor madeni rezervine sahip Türkiye, borik asit, bor karbür tozu ve borlu zırhta ilk kez değer zincirinin tamamını üretecek. Türkiye dünyadaki 4.5 milyar ton bor rezervinin 3.3 milyar tonuna sahip. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Serkan Keleşer, TBMM’de “İlk defa, 2022’nin sonunda bu değer zincirinin tamamı Türkiye’de olacak." açıklamasında bulundu.

Bor fiyatı arttıkça arttı

Bor, tarım ürünlerinde yüzde 25 verim artışı sağladığını, bir dönüme bir kaşığın yeterli olduğunu belirten Keleşer, bordan zırh üretimine ağırlık verdiklerini asker ve polisin 20 değil artık 7-8 kiloyla zırhlandırıldığını, bir tankın ise artık 10 tonla değil, 3 tonla zırhlandırılarak daha dayanıklı ve daha çok hareket kabiliyeti sağladığını belirtti.

Keleşer, boru 31 tesiste 22 ürüne çevirdiklerini, daha önce cevher halini ton başına 100 dolara satarken, bugün borik asitin tonunu 800 dolara, bor karbür tozunu 40 bin dolara, tank zırhının tonunu ise 400 bin dolara sattıklarını kaydetti. Keleşer, bor üretim ve ürün değer zincirinin tamamının ilk defa Türkiye’ye gerçekleştirileceğini açıkladı. Keleşer, “İlk defa 2022’nin sonunda bu değer zincirinin tamamı bu ülkede olacak. Cevher bizim, borik asit bizim, bor karbür tozu bizim, zırh bizim olacak. Bor karbür tozunu Eti Maden’in Bandırma İşletmelerinde, zırhı Ankara ve Kayseri’de yapacağız” diye konuştu.

Aynı zamanda, Çin’den tedarik edilen elektrikli motorlar, rüzgar türbinleri ve otomotiv sektöründe kullanılan ferroborun yeni bir projeyle Bandırma’da üretileceğini ve tonunun 8 bin doları bulduğunu bildirdi. Keleşer, "dünyada nadir toprak konusunda söz sahibi olan bir ülke olacak Türkiye.” diye de belirtti.

Exit mobile version