Avrupalı yatırımcılar Türkiye'ye güveniyor
Son dönemde Avrupalı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi oldukça fazla. IKEA, Boehringer Ingelheim, LPP ve DW Reusables gibi bazı uluslararası şirketler Türkiye'ye yatırım kararı aldı. Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski, Polonyalı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nowakowski'nin açıklamasına göre, Türkiye'nin yatırım ortamı ve teşvikleri çok iyi görünüyor. Ülkeye Avrupa'dan ve dünyanın farklı yerlerinden doğrudan yabancı yatırımların geldiğini ifade etti. Polonyalı şirketlerin Türkiye yatırımlarında en çok tercih ettiği sektörlere de değinerek, özellikle otomotiv ve inşaatta kullanılan kimyasal malzemelerin bu alanların başında geldiğini, tarım sektöründe de daha fazla işin yapılabileceğini belirtti. Nowakoeski, "Lojistik altyapısı da gelişmiş. Polonya ve Türkiye'yi birbirine bağlayacak demir yolu da yakın zamanda açılacak. Firmalarımız Çin yerine Türkiye'yi düşünüyor. Ürün kalitesi de Türkiye'de çok daha yüksek. Maliyet avantajı da var. Bence bu bir sürecin başlangıcı ve inanıyorum ki çok enteresan sonuçlar getirecek. İkili ticaret hacmimizi de daha da geliştirebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupalı yatırımcılar medikal ve kozmetik sektörüne de ilgili
Avrupalı yatırımcılar farklı sektörlerde yatırım yapmayı değerlendiriyor. Polonyalı yatırımcılar medikal ekipman ve kozmetik sektörlerine de ilgili. Ayrıca yatırımcılar Türkiye'de bu sektörlerdeki hızlı gelişimin farkında. Bazı Polonyalı şirketler Türkiye'de zincir mağazalar açmayı hatta burada üretim yapmayı planlıyor. Bu şirketler yüksek kaliteli markalar. Polonyalı yatırımcılar ve şirketler, Türkiye'nin Orta Doğu pazarı üzerindeki gücünün farkında ve burada faaliyet alanlarını güçlendirerek Orta Doğu, Kuzey Afrika ve hatta Yakın ve Uzak Doğu ülkelerine ihracat yapmak istiyorlar. Zaten Polonyalı hazır giyim firması LPP’nin Türkiye'ye yatırım kararının arkasında da Türk moda üreticileriyle eski ilişkileri ve firmanın ülkede güçlü tedarik ağının olması yatıyor.
Konteyner arz tedarikinde yaşanan problemler delta varyantının öngörü ve planlama üzerinde yarattığı belirsizlikle, yabancı firmalar yakın coğrafyalarda alternatif üretim arayışına yöneldi. Plastik bazlı ürün üretimi konusunda sektörün tecrübesi, kriz dönemlerinde Türk firmalarının gösterdiği hızlı reaksiyon ve yönetim becerileri etkili rol oynadı. Kaliteli iş gücünün ve AB standartlarına yüksek uyumun Belçika Merkezli DW Reusables şirketinin yatırım kararında etkili oldu. Türkiye'ye artan ilginin bir örneği olarak, 18-21 Ekim'de Belçika hükümetinin teşviki ve ev sahipliğinde, Belçika Flaman, Valon ve Brüksel özel ekonomik bölgelerinden özel sektör heyetleri, Türk özel sektör temsilcileriyle yatırım, ticari iş birliği, ihracat, ithalat konularını görüşmek üzere İstanbul ve Ankara'da bulundu.
Türkiye coğrafi konumu itibarıyla sadece konteyner değil, ro-ro, kargo ve tır nakliyesiyle de navlun konusunda maliyet avantajı sağlıyor. Türkiye ekonomik avantajları ve jeopolitik konumunun yanı sıra, yatırımcılara modern lojistik altyapısı ve esnek teşvik paketleri açısından da birçok avantaj sunuyor.