Site icon Ekonomi Gerçekleri

Barajlarda 38 yıllık rekor

Hidroelektrik santrallarının enerjideki payı, geçen yıla göre 2 kat arttı. Barajların doluluk oranı artarken, santrallara gelen su miktarı da rekor seviyeye ulaştı. Bu anlamda Türkiye, “barajlara gelen su miktarı” yönünden tarihi günlerden geçiyor.

Son birkaç yıldır yaşanan kuraklığın ardından dibi gören barajlar, adeta bu yıl suya doydu. Barajlı santrallara su gelmeye devam ediyor ve fazlası da tahliye ediliyor.

Ankara’da enerji yönetimine göre, su miktarı yönünden son 38 yılın rekoru kırıldı. Bu yıl, barajlı santrallara, 1 Ocak-23 Mayıs tarihleri arasında toplam 51.3 milyar metreküp su geldi.

Geçen yıl aynı dönemde yalnızca 27.5 milyar metreküp su birikmişti. Yani iki katına yakın su akışı söz konusu oldu. 2018 yılı nisan ayında aralarında Keban’ın da bulunduğu barajlı santrallara, yalnızca 5.9 milyar metreküp su gelmişti.

Bu yılın nisan ayında hemen hemen üçe katlandı ve 15.8 milyar metreküp olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl 1-23 Mayıs arasında barajlara 4.8 milyar metreküp, bu yıl aynı dönemde 14 milyar metreküp düzeyinde su geldi.

Enerji yönetimi, suyu maksimum düzeyde elektrik üreterek ekonomiye kazandırmak için yoğun çaba harcıyor.

Bu çerçevede elektrik üretiminde suyun payı, önceki yıllarla karşılaştırılamayacak biçimde arttı. Doğalgazın payı yüzde 40’lardan yüzde 15-20 aralığına kadar geriledi. Suyun elektrik üretimindeki payı yüzde 52’ye kadar çıktı. En ucuz kaynak su olduğu için ortalama elektrik üretim maliyetleri de ciddi biçimde düştü.

Exit mobile version