Bayraktar TB2 Türk bayrağıyla izleyiciyi selamladı
Türkiye’nin gururu Bayraktar TB2, dizi ve film platformu Netflix’e konu oldu. Teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlarda kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 İHA, şu anda dünyanın en popüler film ve dizi izleme platformu olan Netflix’te yayımlanan “Casusluk Sanatı” isimli yapıma konu oldu. Netflix’te yayınlanan “Casusluk Sanatı” dizisinin ilk bölümünde, yeni istihbarat teknolojilerinden bahsedilirken insansız hava araçlarının önemine değinildi. Bayraktar TB2 kuyruğunda Türk bayrağıyla izleyiciyle buluşturuldu. Türk İHA’larının, gelişmiş istihbarat teknolojilerinin anlatıldığı bir dizide yer alması Türk savunma sanayiinin geldiği aşamayı göstermesi bakımından kayda değer olarak nitelendirildi. Netflix’te yayınlanan “Casusluk Sanatı” adındaki dizi şimdiden izleyicilerin gündeminde önemli bir yer tutmaya başladı.
Uçuş ve kontrol odası görüntüleri yer aldı
İHA’lar için “Uyduların yerini İHA’lar aldı. Gökyüzünde hareketli bir göz gibi kullanılabiliyor. Onu konuşlandırıp istediğiniz yere götürebiliyorsunuz. Bir insan pilotu riske atmıyorsunuz. Modern İHA’lar taktiksel durumlar için mükemmel bir gökteki göz aracı” ifadeleri yer aldı. Kuyruğunda Türk bayrağı olan Bayraktar TB2’lerin uçuşundan ve kontrol odasından görüntülere yer verildi.
Silah ithalatçılığından ihracatçılığına Türkiye’nin büyük başarısı
Türkiye, askeri olarak yurt dışından bağımsız hareket etmek için var gücüyle çalışıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yerli silah sanayisini sistemli bir şekilde geliştirdi. 2000 yılından sonra Türk savunma sanayinde yeni bir dönem başladı. 2001 yılında üniversiteler, araştırma kurumları ve üretim sektörleri arasındaki işbirliğini geliştiren bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi anlaşması yapıldı. Hükümet, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge projelerine odaklandı. Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi ve Denizcilik Tasarım Bürosu bu dönemde Türk Deniz Kuvvetleri’nin modernizasyon ihtiyaçları için kuruldu. Ülke yüzde 20 yerli üretim oranıyla başladığı yolda yüzde 70 yerli üretim oranına ulaştı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar bugünlerde yaklaşık 3 milyar avro olan yıllık silah satışının 10 milyar avroya yükselmesi hedefleniyor. Bunun için ülke droneları geliştirmeye odaklanırken Baykar Makine kısa süre önce “Bayraktar TB2”nin geliştirilmiş modeli olan “Akıncı”nın da ikinci prototipini tanıttı.