Site icon Ekonomi Gerçekleri

Birleşmiş Milletler Türkiye büyüme tahminini artırdı

Birleşmiş Milletler Türkiye büyüme tahmini

UNCTAD büyüme Birleşmiş Milletle rBM Türkiye

Birleşmiş Milletler küresel büyüme tahminlerini yükseltti

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), küresel ticaret ve kalkınmanın gidişatına ilişkin "Kızgın tavadan çıktı, yangına mı koşuyor?" başlıklı raporu yayınladı. Raporda, UNCTAD'ın, 2021 için küresel büyüme tahminini ABD'deki koronavirüs aşıları ve teşvik paketlerinin hanehalkı tüketimine ivme kazandıracağı beklentisiyle beklenenden daha iyi olan toparlanmadan dolayı 0,4 puan artırarak yüzde 4,7'ye çıkardığı bildirildi. Raporda büyüme tahmininin yukarı çekilmesinde etkili olan faktörler arasında, Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşılar, teşvik paketleri ve ABD’deki tüketici harcamalarındaki artış gösterildi. Rapor, 2020'nin üçüncü çeyreğinde başlayan küresel toparlanmanın, dünya genelinde yaşanan politik belirsizliklere rağmen 2021'e kadar devam etmesinin beklendiğini açıklandı. Koronavirüs salgınının gelişmekte olan ülkelerde "eşi görülmemiş" şekilde gelir tahribatına yol açtığı belirtilen raporda, salgın nedeniyle küresel ekonominin 2021 sonunda olması gereken seviyenin 10 trilyon dolar altında olduğu vurgulandı.

Türkiye'nin büyüme tahminini 2,4'te 4'e yükseltti

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı yayımladığı raporda, Türkiye’nin ekonomik görünümü hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ikinci çeyrekte sert bir daralma yaşasa da ekonominin toparlanma gösterdiğini belirten raporda, Türkiye'nin 2021'deki büyüme tahmini yüzde 4 olarak açıklandı. Raporda bir taraftan Türkiye genelinde salgın sebebiyle uygulanan kapanmaların gevşetilmesinin ve güçlü mali teşviklerin üçüncü çeyrekteki rekor büyümenin sebebi olduğunu belirtilirken, diğer taraftan TCMB’nin yakın zamanda politika faiz oranlarını yükseltmesinin finansal zorlukları artırdığı kaydedildi.

Brezilya, Türkiye ve ABD’nin beklenenden daha fazla mali teşvik sunduğunu belirten rapor, artan emtia ve varlık fiyatlarının ise büyüme üzerinde olumlu bir etki yarattığını açıkladı.

Raporda, Doğu Asya'daki ihracatla güçlü büyümenin ve artan bölgesel ticaretin bazı ülkelerin ticaret fazlasını daha da artırabileceği, bunun da küresel ticari ihtilaflara yol açabileceği belirtildi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bu ayın başında yayımladığı raporda, 2021 yılı küresel büyüme tahminini yüzde 4,2'den yüzde 5,6'ya yükselttiğini bildirmişti.

Exit mobile version