Site icon Ekonomi Gerçekleri

Borsa “cambazları”ndan açığa satış hamlesi

SPK geçen yıl Ekim ayında 7 bankanın hisselerinde, Şubat ayında ise tüm hisselerde açığa satışı yasaklamıştı. BIST-30 endeksinde yer alan hisseler için açığa satış yasağı ise 1 Temmuz’da kaldırmıştı. Borsa İstanbul’un BIST 100 endeksi açığa satış yasağının tüm pay piyasasına genişletildiği 28 Şubat’tan bu yana yüzde 7 yükseldi. Açığa satış yasağının bu ay başında kaldırılması ile yabancı yatırımcıya Borsa İstanbul’un daha cazip hale getirilmesi amaçlanmıştı. Ancak Türk Lirası gibi Borsa İstanbul’da “cambazların” hedefi oldu.

Borsa İstanbul, geçtiğimiz günlerde açıkladığı kararında  açığa satış kurallarına uymadıkları için Barclays Capital, Credit Suisse Securities Europe, Merrill Lynch’e 3 ay, Goldman Sachs, JP Morgan ve Wood and Company’e 1 ay süreyle “Açığa Satış Yasağı” (sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesi) tedbiri uygulanacağını duyurdu.

Borsa İstanbul’un 6 yabancı kuruma 1 ile 3 ay arasında açığa satış yasağı getirmesinin ardından, yasak getirilen kurumlardan biri olan Merrill Lynch “intikam” niteliğinde bir hamlede bulundu.

Borsa İstanbul’un işlem hacmi rekoru kırarak tamamladığı günde Merrill Lynch robotlarını devreye soktu. 147 milyonu 5 dakika içerisinde olmak üzere, 330 milyon hisseyi 30 dakikada satarak tüm hisselerde işlemleri durdurdu. Merrill Lynch daha sonra hisse alımına geçti. 106 hissede alım satım durduruldu.

Dilek Güngör, Sabah gazetesine yazdığı “18 dakikada ne oldu?” yazısında Merrill Lynch’in yaptığı hamleyi; “Elimde hisse yok ama ödünç alırım. Kurumlar arasında virman yaparım. Alır, satarım. Piyasayla oynarım. Paramı kazanırım.” şeklinde açıkladı. İşte tam da bu sebepten Borsa İstanbul, koruma amaçlı bu sınırlamayı getirdi ve olası benzer hamlelerde de almaya devam edecektir.

Exit mobile version