Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart 2019 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Merkez Bankası verilerine göre cari işlemler açığı, martta geçen yılın aynı ayına kıyasla 4 milyar 145 milyon dolar azalarak 589 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin Mart ayındaki cari açığı, bir yıl önceki açığın neredeyse 10’da 1’ine kadar gerilemiş durumda.
Yıllıklandırılmış cari açığı martta 12,8 milyar dolarla Aralık 2009’dan bu yana en düşük seviyesini gördü.
Söz konusu gelişmede, 2018’in aynı ayına göre ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 3 milyar 725 milyon dolar azalarak 916 milyon dolara gerilemesi en büyük etken oldu.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, martta geçen yılın aynı ayına göre 131 milyon dolar azalarak 1 milyar 76 milyon dolar oldu.
Türkiye ekonomisi Eylül 2015’ten bu yana ilk kez ağustos ayında cari fazla vermişti. Son dört aydır ise cari açık hızla daralmaya devam ediyor.
Anket beklentileri daha fazlaydı
AA Finans’ın hazırladığı ankete katılan ekonomistler mart ayında cari işlemler dengesinin 900 milyon dolar açık vermesini bekliyordu. Ancak sonuç öyle olmadı. Beklenenden daha az açık verildi ve rakam aşağıya çekilerek 589 milyon dolara düştü.
Albayrak, “Sadece mart ve nisanda istihdam artışı 520 bini geçmiş durumda” dedi.
Cari açık düştü
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, cari açığın geçen yıl neredeyse 60 milyara dayandığını dile getirdi. Bu ay sonu itibarıyla cari dengede sıfıra doğru gidildiğini belirten Albayrak, “İhracatın kademeli artmaya devam edip, ithalatta köpüğün gittiğini görüyoruz.” dedi.
Albayrak ihracatın ithalat karşılama oranı yüzde 60’dan yüzde 86’lara çıktığını ekleyerek ekonomi istihdamı noktasında şubat ayında adımlar atıldığını vurguladı.
Dış faktörlerin ekonomiye etkisini minimize edecek adımlar attık
Bakan Albayrak, “Enflasyonda keskin düşüşler göreceğiz” diye konuştu. Türkiye’nin çok tarihi bir dönemden geçtiğini vurgulayan Albayrak, “2013’ten itibaren baktığımızda Türkiye müthiş bir meydan okuma ile karşı karşıya. 12 bin dolar kişi başı geliri aştığı mayıs ayını takip eden süreçte enteresan bir döneme girdik” dedi.
Son 8-10 ayda çok önemli altyapı düzenlemeleri adımları atıldığını vurgulayan Albayrak, “dış faktörlerin ekonomiye etkisini minimize edecek adımlar attık” dedi. Bakan, dünyayı ilgilendiren travmatik bir şey yaşanmadığı süreçte Türkiye’nin daha etkili, dengeli bir dönem yaşayacağını 2020-2021’in daha iyi olacağını, 2018’in etkilerinin silineceğini kaydetti.