Çin’de devam eden Koronavirüs salgınında ölü sayısı bini, vaka sayısı da 43 bini aştı. Çin dışında 24 ülkede toplamda 319 vaka görülmüş durumda.
2018 yılında ABD ile başlayan ticaret savaşları, gümrük vergileri ve Asya-Pasifik bölgesindeki krizler nedeniyle yavaşlayan Çin ekonomisi, 2020 yılında tüm dünyaya korku salan koronavirüs salgını nedeniyle hızlı bir düşüşe geçti.
Çin ile ticaret yapan şirketler ise mücbir durum ilan etmeyi planlıyor.
Mücbir durum ticari anlaşmalarda tarafların iradeleri ve kontrolleri dışındaki gelişmeler nedeniyle anlaşmayı tek taraflı veya çift taraflı olarak fesh edebilmelerine olanak sağlayan maddedir.
Kaynaklar Çin’in en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatçısı China National Offshore Oil Corp’un (CNOOC) 6 Şubat tarihinde mücbir durum ilan ettiğini ancak Koronavirüsün doğrudan sebep olarak gösterilmediğini söyledi.
Fransız petrol şirketi Total ise adını belirtmediği Çinli bir LNG müşterisinin mücbir sebep ilanını kabul etmediğini açıklayarak, kontratların askıya alınmasına karşı çıktığı ortaya çıkan ilk şirket oldu.
İki kaynak geçen hafta bakır döküm işiyle uğraşan bir şirketin de mücbir durum ilan ettiğini belirtti.
Çinli bir uluslararası ticaret tanıtım ajansı Koronavirüsün uluslararası ticaretlerine zarar verdiği şirketlere mücbir sebep sertifikası vereceğini söylemişti. Hangi şirketlerin etkilendiği ya da herhangi bir talep gelip gelmediği ise açıklanmadı.
Hukukçular bu sertifikaların önem taşıdığını ancak müzakere ve hatta dava ihtimalini ortadan kaldırmadığını söylüyorlar.
Kaynak: TRT Haber