Reuters’in kur tahmini konulu anketinin sonuçlarına göre dolar, hakimiyetini küresel talebin azalması ve ABD’nin ekonomik görünümünün zayıflamasıyla gelecek yıl boyunca yavaş yavaş kaybedecek. Covid_19 vakalarındaki artışın, ekonomilerin yeniden açılmasını erteleyeceği ve geçici bir toparlanmayı geciktireceğine dair korkulara rağmen, dünya hisse senetleri yükseldi.
FED’in riskli yatırımlar lehine oynaması ve de piyasaların dolar susuzluğunu gidermek amacıyla likidite pompalaması arasında sıkışan ABD doları Aralık ayından bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirerek geçen ay yaklaşık yüzde 1 düştü.
En son verilere göre, Mayıs ayı boyunca iki yıl içinde dolar karşısında en yüksek seviyelerde işlem yapan spekülatörler, onaylanmayan dolar bahislerini daha da artırdı. Analistlerin yaklaşık yüzde 80’i (66 kişiden 53’ü) önümüzdeki altı ay içinde doların olası yolunun, mevcut seviyeler etrafında ticaret yaparak hafif kazançlar ve kayıplar arasında kaldığını söyledi.
Ancak analistlerin yüzde 90’dan fazlası da, salgın sürecinde ikinci bir şokun yaşanmasının doları yükselteceğini söyledi. Beş analist de ABD para birimini düşüreceğini belirtti.
Ayrıca bu durum; Asya, Avrupa ve diğer uluslararası borçluların ABD Doları cinsinden borç yönetimi ve geri ödemelerine de bağlı olacak.
Mart ayında salgının ilk şokundan kaynaklanan dolar sıkıntısı, FED’i büyük merkez bankalarıyla döviz swap hatları açmaya iterken, uluslararası finansman güçlükleri o zamandan beri önemli ölçüde hafifledi. Son haftalarda kredi kullanımı önemli ölçüde azaldı.
Son çeyrekte avro, yılın ilk üç ayındaki düşüşe benzer bir oran olan yüzde 1,8’le geri dönüş yaptı. Haziran ayı boyunca avro, dolar karşısında yüzde 1,2 yükseldi.
Bu bulgular, analistlerin yaklaşık iki yıldır tahmin ettiklerine benzemekle birlikte, analistlerin Euro tahminlerinde belirgin bir değişim oldu ve tahmin aralığı geçen aydan daha-yüksek ve daha-yüksek-en-düşük seviyelere ulaştı.
Kaynak: Reuters