Site icon Ekonomi Gerçekleri

Dünya Bankası: Enerji ve gıdada rekor fiyatlar sürecek

dunya-bankasindan-gida-ve-enerji-fiyatlari-uyarisi

Dünya Bankası, emtia piyasası ile ilgili rapor yayımladı. Gıda ve enerjide yüksek fiyatların bu yıl da süreceğini, buğday ve petrolde fiyat şoklarının devam edeceğini açıkladı. Rapora göre: son iki yılda enerji fiyatlarındaki artış, 1973 petrol krizinden bu yana yaşanan en büyük artış oldu. Gıda ve gübrede ise 2008 yılından bu yana en yüksek artışın gerçekleşti. Raporda enerji fiyatlarının 2023 ve 2024’te yaşayacağı gevşemeden önce yıllık yüzde 50’den fazla artması beklendiği belirtildi. Tarım ürünleri ve metallerde yaşanacak artış tahmini ise yıllık yüzde 20 oldu. Dünya Bankası ayrıca çeşitli emtialar  için fiyat tahminlerini de paylaştı. Buna göre petrolün 2022 ortalamasının varil başına 100 dolar olacağı, 2003’te ise 92 dolar olacağı tahmininde bulundu. Buğday fiyatlarının 2022’de yıllık yüzde 40’tan fazla artarak bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı, metal fiyatlarının da yüzde 16 artacağını öngördü.

1970’lerden beri en büyük şok

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill:

"Bu 1970’lerden beri yaşadığımız en büyük emtia şoku. 70’lerde olduğu gibi, gıda, yakıt ve gübre ticaretinde kısıtlamaların artmasıyla şok daha da ağırlaşıyor” dedi. Bu gelişmelerin stagflasyon endişelerini yükseltmeye başladığını belirten Gill, “Politika yapıcılar, ülke içinde ekonomik büyümeyi artırmak için her fırsatı değerlendirmeli ve küresel ekonomiye zarar verecek eylemlerden kaçınmalıdır."

Buğday fiyatları uçtu

Dünya Bankası birçok gıdanın maliyetlerinde keskin artışlar konusunda uyardı. BM gıda fiyatları endeksi, 60 yıl önce kayıtlar başladığından bu yana en yüksek seviyede. Buğdayın  yüzde 42.7 artarak dolar bazında yeni rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Diğer önemli artışlar ise arpada yüzde 33,3, soya fasulyesinde yüzde 20, sıvı yağda yüzde 29,8 ve tavukta yüzde 41,8 olarak görülüyor. Bu fiyat artışları, Ukrayna ve Rusya'dan ihracatın büyük ölçüde azalmasıyla bağlantılı.

 

Exit mobile version