Dünya basınında yerli elekrikli otomobil
Business Insider gazetesinin Almanca yayınında Türkiye'nin yerli elektrikli otomobiline yer verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin 2030 yılına kadar iki milyon elektrikli araç üreterek söz konusu elektrikli araç pazarının öncülerinden olmayı hedeflediğini açıkladı. Planlara göre üretilen araçların üçte birinden fazlasının elektrikli olması amaçlanıyor. Gerekli altyapının yerinde olmasını sağlamak için de önümüzdeki dokuz yıl içinde ülke çapında 251 bin şarj istasyonundan oluşan bir ağ kurulacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bir basın toplantısında, “Elektrikli araç satışları son yıllarda küresel seviyede hızla artıyor. Önümüzdeki yıllarda daha fazla elektrikli aracı günlük hayatımızda kullanacağız. Öngörülerimize göre 2030 yılına kadar iki milyonun üzerinde elektrikli araç yollarda olacak. Bunun önemli bir kısmını hiç şüphesiz TOGG oluşturacak.” açıklamasını yaptı.
Türkiye'deki elektrikli araçların büyük bir kısmı TOGG'dan çıkacak
Türkiye'deki elektrikli araçların önemli bir kısmı “şüphesiz” Türk üretici Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubunun (TOGG) fabrikalarından çıkacak. Şirket bu amaçla şu anda Türkiye'den ilk elektrikli otomobil üzerinde çalışıyor. Bakan Varank söz konusu araçlar için daha fazla halka açık şarj istasyonu inşa edileceğini söyledi.
Diğer bir hedefin ise elektrikli mobilite için 2025 yılına kadar yerli bir marka yaratmak olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa'ya teslimatları hızlandırmak için insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra insansız kara yolu araçlarının da nakliye ve lojistik çözümleri için kullanılacağı belirtiliyor. Elektrikli gemilerin inşası için de planlar mevcut.
Türk Otomobil Girişimi Grubuna (TOGG) göre ilk Türk otomobil aküleri de yerli olarak üretiliyor. Küresel akü devi Farasis ile imzalanan bir “Mutabakat Muhtırası” kapsamında Türkiye'de bir ortak girişim kurulacak. Ortak girişim grubunun aynı zamanda enerji depolama çözümlerine de odaklanacağı ifade ediliyor.
Şarj altyapısı için kapsamlı yol haritası oluşturuldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan başka bir açıklamada da, “Elektrikli araçların özellikle de TOGG'un geliştirilmesi, yayılması noktasında hayati önem taşıyan şarj altyapısının kurulması için kapsamlı bir yol haritası hazırladık.” denildi. Türkiye geçen yıl aralık ayında ilk lityum üretim tesisini açtı. Bakan Varank söz konusu tesisin açılışında yaptığı konuşmada Eskişehir ilindeki üretim tesisinin yılda 20 milyon ABD doları değerindeki lityum ithalatının sonlandırılmasına yardımcı olmasının beklendiğini söyledi