İhracat

Küresel Tedarik Zinciri desteği nedir?

Ticaret Bakanlığı, katma değeri yüksek sektörlerde ihracatı artırma çalışmaları kapsamında alanlarında öncü uluslararası firmalarla Türk tedarikçi şirketlerini bir araya getirmeye devam ediyor.

Bu yıl ihracat desteği bütçesini 3 milyar lira seviyesine çıkaran Ticaret Bakanlığı, yerli firmaların yüksek teknolojili ürünlerde uluslararası pazarlara açılmasını kolaylaştırmak ve ihracatını artırmak amacıyla çalışmalara hız veriyor.

Yüksek teknoloji üreticisi Türk şirketlerini küresel şirketlerle bir araya getirmeyi amaçlayan Bakanlık, bu kapsamda yarın “Havacılıkta Tedarik Zinciri ve İhracat Konferansı” düzenleyecek.

Etkinlikte, firmalar, ABD’den gelecek sektör uzmanları tarafından küresel şirketlere nasıl tedarikçi olunabileceği yönünde bilgilendirilecek ve Bakanlığın bu kapsamdaki Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) Desteği hakkında bilgi paylaşılacak.

Peki Türkiye’de üretim yapan firmaları ihracata hazırlayan KTZ desteği nedir?

2017 yılında Ekonomi Bakanlığı’nca verilmeye başlanan KTZ desteği bugün Ticaret Bakanlığı tarafından organize ediliyor.

KTZ Yetkinlik Projesi, Türkiye’de üretim yapan ve herhangi bir küresel markaya tedarikçi olan veya olabilecek firmaların, ara mamül üretim ve ihracat yetkinliklerinin arttırmayı hedefleyen bir destek programı.

Ara mamül üreten şirketlerin, küresel firmalarla tedarikçi ilişkisi kurmalarını ve satışlarını arttırmalarını sağlayacak nitelikte, proje kapsamındaki giderleri 2 yıl süresince %50 oranında ve toplamda 1 milyon dolara kadar karşılanıyor.

Bu proje kapsamında ve proje gerçekleşme süresince makine, ekipman, donanım alımı, yurt dışı ofis ve depo harcamaları, yazılım alımı, eğitim, danışmanlık ve müşteri ziyaretleri, sertifikasyon, test ve analiz, ürün doğrulama harcamaları gibi kalemler destekleniyor.

Böylece, otomotiv, havacılık, makine gibi yüksek katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren Türk firmalarının, küresel şirketlerin tedarik havuzlarına girme sırasında karşılaştıkları makine, ekipman, donanım, yazılım, sertifikasyon ve müşteri ziyareti gibi giderleri yüzde 50 oranında karşılanmış oluyor.

Bakanlığın söz konusu desteğinden bugüne kadar 58 firma yararlanmış durumda.

Destek programı kapsamında verilen tutar maksimum 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor.

Ticaret Bakanlığı destekleri ihracata hazırlık, pazarda tutundurma ve markalaşma olarak üç safhaya ayrılıyor.

Desteklerin bir firmanın ihracat sürecinde itici güç olmasına özellikle dikkat ediliyor.

Bakanlık başvuru yapan projeyi incelerken; mevcut üretim yetkinliği ve geliştirme potansiyeli, finansal performans, bilgi sistemleri yönetimi, organizasyon ve insan kaynakları hususlarına dikkat etmektedir.

Son Yazılar
İhracatTürkiye

Hububat sektöründen 4 ayda 3,6 milyar dolarlık ihracat

Türk hububat sektörü, ihracatta yukarı yönlü ivmesini sürdürüyor. Hububat ihracatı yılın ilk 4 ayında da ivmeyi devam ettirdi. Sektör, Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı…
İhracatTürkiye

Trendyol, BAE ile ticaret köprüsü kuruyor

Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri kapsamında, Türkiye’ye gelen Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed…
İhracatTürkiye

Türk Savunma Sanayii rotayı Latin Amerika'ya çevirdi

Türk savunma sanayisinin önde gelen 10 şirketi yeni iş birlikleri ve ihracat fırsatları için Latin Amerika'nın yolunda. Şili'nin başkenti Santiago'da 5-10 Nisan'da gerçekleştirilecek…