Forbes gündeminde SİHA başarısı
ABD merkezli medya kuruluşu Forbes, Türkiye’nin son dönemde büyük bir atılım yaptığı insansız hava araçları (SİHA) alanı ile ilgili kapsamlı bir yazı yayınladı. Türkiye, savunma sanayiindeki atılımla 15 yıl içinde dünya çapında başlıca İHA-SİHA üreticileri arasındaki yerini aldı. Suriye, Libya ve son olarak Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ'ın kurtarılması sürecinde oyun değiştirici rolüyle adından sıklıkla söz ettiren insansız araçlar, dünyanın gündeminden düşmüyor. Forbes yazarlarından Paul Iddon imzalı makalede, “Türkiye’nin İHA’larının büyüyen pazarı: Ucuz ve savaşta test edildi” başlığı kullanılırken, Türkiye'nin Avrupa’ya ilk kez drone ihraç ettiği vurgulandı.
Avrupa ülkeleri SİHA'lara ilgi gösteriyor
Polonya’nın Türkiye’den drone satın alan ilk NATO üyesi ülke olduğunu hatırlatan Forbes haberde, Türkiye'nin ürettiği söz konusu araçların büyüyen bir pazara sahip olduğuna dikkat çekildi. "Türkiye, büyük olasılıkla, SİHA alanında büyük bir ihracat pazarı oluşturabileceğini kanıtlayacaktır." denildi. Haberde, geçen yıl bazı savaş alanlarında elde edilen başarılı sonuçların ardından Türkiye'nin yerli üretimi Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçları'nın (SİHA), 2021'de yeni ihracat müşterileri kazandığı kaydedildi. 24 adet SİHA alımına dair Türkiye ile anlaşmaya imza atan Polonya'nın ilk NATO üyesi olduğu anımsatıldı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın TB2'lerle ilgili "Savaşta kendilerini kanıtladı." ifadesine yer verildi.
Ukrayna da Karadeniz’deki görevi için TB2’lerden satın aldı. Bunlar Kiev’in 30 yıldan beri aldığı en büyük yeni savaş uçağı” yorumunu yaptı. Makalede, diğer AB ülkelerinin de Türkiye’de üretilen insansız hava aracını satın almayı gündemine aldığı belirtildi. Arnavutluk ve bir diğer NATO üyesi Letonya’nın da Türk dronelarını satın almayı planladığı aktarıldı.
Türkiye, ABD, Çin ve İsrail ile büyük rekabet içinde
Forbes, “Türk droneları, 2020’de üç farklı savaş bölgesinde başarı elde edince ilgi topladı. Şubat ayında İdlib’de TB2’ler Suriye ordusunu ve karadaki militanları etkisiz hale getirdi. Libya’da da Türkiye’nin droneları kritik bir rol üstlendi. Dağlık Karabağ’da da Azerbaycan ordusunun kullandığı TB2’ler Ermenistan ordusunu yendi” ifadesini kullandı.
İnsansız hava araçları pazarında çok ciddi bir rekabet olduğunu yazan Forbes, Türkiye’nin ABD, Çin ve İsrail ile rekabet içerisinde olduğunu da vurguladı. Makale, “Türkiye uygun fiyatı ve savaşlardaki başarısı ile birlikte modern savaşlarda bu araçların etkisini fark eden fakat üst düzey drone satın almaya gücü yetmeyen ülkelerin ilgisini çekecektir” şeklinde sonuçlandı.