Site icon Ekonomi Gerçekleri

Gelişmiş ekonomilerin borcu 13 trilyon dolara ulaşmışken Türkiye ne durumda?

Gelişmiş ekonomiler borç krizi yaşıyor

Gelişmiş ekonomiler borç krizi

Gelişmiş ülkelerin borcu 13 trilyon dolar

Gelişmiş ülkeler, büyük buhrandan bu yana yaşanan en kötü çöküşten kaçınmak için Covid-19 salgın döneminde borçlandılar. Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin toplam borcu ise 13 trilyon dolara ulaştı. Bu borçlanma, tarihi bir rekor niteliğinde olmakla beraber, gelişmiş ekonomileri salgın sonrası mali krizin istenmeyen mirasıyla da mücadele etmek zorunda bıraktı.

ABD, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada’nın toplam borcu 8 trilyon dolardan 13 trilyon dolara ulaştı bile. Sadece tutar olarak değil, aynı zamanda yüksek borç/milli gelir oranı gelişmiş ülkelerde tehlike sınırının üstünde seyrediyor. Yedi ülke ekonomisi ve gelişmekte olan piyasalar, en az on yıl içinde en ağır tahvil vadeleriyle karşı karşıya. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu hükümetlerin 2020’ye göre yüzde 51 daha fazla borç ödemesi gerekebilir.

Finansman ihtiyacı geçen yıla göre arttı

Bloomberg verilerine göre, en büyük yeniden finansman ihtiyacı, 7.7 trilyon dolar ile ABD’de. Onu da 2.9 trilyon dolar ile Japonya izliyor. Çin’in ödemesi gereken tutar geçen yıl 345 milyar dolardan 577 milyar dolara yükseldi. Avrupa’da ise en ağır faturaya sahip olan ülke 433 milyar dolar ile İtalya ve onu da 348 milyar dolar ile Fransa izliyor. Almanya, geçen yıl 201 milyar dolarken bu sene 325 milyar dolarlık finansman ihtiyacı duyuyor.

Jefferies International’a göre, Avrupa’daki merkez bankalarının tahvil alımının sonucunda 133 milyar avro (164 milyar dolar) arz açığı ortaya çıkacak.

HSBC Holdings Plc’nin küresel sabit gelir araştırma başkanı Steven Major, “Gerçek şu ki, borç seviyeleri ve oranları birbirine bağlı, çünkü gelişmiş dünyanın çoğu daha yüksek faiz oranlarını karşılayamıyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de durum nasıl?

Salgın döneminde tarihinin en iyi merkez bankacılık performanslarından birini sergileyen Türkiye ise gelişmiş ülkelerin aksine dengeli görünümünü sürdürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Artan döviz ihtiyacını dengeli bir borçlanma stratejisiyle yöneten Türkiye, 2020 yılını bir önceki yıla göre 13 milyar dolar tutarından daha fazla borçlanarak kapattı.

Türkiye’nin kamu kesimi borcunun milli gelire oranı sadece yüzde 22 seviyelerindeyken bu oran Japonya’da yüzde 236, Fransa’da yüzde 98, İspanya’da yüzde 96, Kanada’da yüzde 90, İngiltere’de  yüzde 87,  ve ABD’de bu oran yüzde 82 seviyelerinde.

Exit mobile version