Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yapılacak taşınmaya sayılı günler kala Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, büyük taşınmanın 5 Nisan Cuma günü saat 22:00’de başlayacağını duyurdu.
Taşınma işlemleri 6 nisan 10.00’da bitecek. Taşınma sonrası ilk uçuş 6 Nisan saat 14.00’te gerçekleşecek. Ekipmanlar toplam 686 tır ile götürülüyor.
İETT, Atatürk Havalimanı’na yanlışlıkla gelen yolcular için İstanbul Havalimanı’na direkt 15 gün süreyle ücretsiz taşıma yapacak.
HAVAİST de günlük 140 olan sefer sayısını bin 900’e çıkartacak ve 6 Nisan’dan itibaren 150 otobüsle 20 ayrı hatta, 65 noktada, günlük 90 bin yolcuya ulaşım hizmeti verecek.
İstanbul Havalimanı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük altyapı projeleri arasında gösteriliyor. Açılışı ise 29 Ekim 2018 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapıldı.
İstanbul Havalimanı’nın inşaatı resmi olarak 4 Mayıs 2015’te başlamıştı, öngörüldüğü üzere 6 etaptan oluşan limanın ilk fazı 42 ay sonra tamamlandı ve ilk uçuş gerçekleşti.
Havalimanının 25 yıllık kira bedeli için gelen en yüksek teklif 22 milyar 152 milyon euro olmuştu. Bu bedele bir de yüzde 18’lik KDV dahil edildiğinde 25 yıllık kira bedeli olarak teklif edilen rakam 26 milyar 139 milyon Euroya ulaşmış olacak. Rakamı teklif eden konsorsiyum ise Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG)’nca kurulan İstanbul Grand Airport (İGA) olmuştu.
Türkiye’nin milli gelirine de %4,2-%4,9 civarında katkı sağlayacağı öngörülüyor. Tahmin edilen yatırım maliyeti ise 10,25 milyar Euro. Bu anlamda proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek kalemde yapılan en büyük projesi olma özelliğini taşıyor.
90 metre uzunluğunda olan İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi, Osmanlı Devleti’nden bugüne İstanbul’un simgesi haline gelen ve Türk-İslam tarihinde kültürel öneme sahip olan lale figüründen esinlenerek, dünyanın önde gelen tasarımcılarından Pininfarina ve AECOM tarafından tasarlandı.
Havalimanı kentin kuzeyinde 76,5 milyon metrekarelik bir alana inşa ediliyor. 100 yakın havayolu şirketine ev sahipliği yapıp, 300’den fazla noktaya ulaşım imkanı sunacak.
Hizmete girecek projeler ise şöyle; 6 adet pist, paralel taksi yolları, yaklaşık 6,5 milyon m2 büyüklüğünde apron, VIP, kargo ve genel havacılık terminalleri, devlet konukevi, yeterli kapasiteye sahip açık ve kapalı otoparklar, teknik blok ve kuleler, itfaiye, garaj binaları, kuvvet santralleri ve arıtma-çöp toplama tesisleri gibi tüm havalimanı destek binaları, hastane, otel, ibadethaneler, müze, konferans ve sergi salonları, sosyal tesisler.
Dünyanın tek çatı altındaki en büyük havalimanı terminali olan İstanbul Havalimanı, ilk fazda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Birbirinden bağımsız operasyon gerçekleştirilebilen 2 adet paralel pisti, kargo şehri, bakım tesisleri, hangarları, genel havacılık ve diğer destek yapıları hizmete sunulacak.
Dünya’nın en büyük Duty Free işletmecisi Heinemann ile Unifree ortaklığı 55,000 metrekarelik alanda dünyaca ünlü markaları ve mağazaları 90 milyon ziyaretçi ile buluşturacak.
Ayrıca İstanbul Havalimanı projesi; yüzde 10’u beyaz yaka, yüzde 90’ı mavi yaka olmak üzere 22.500 kişinin üzerindeki kadrosu, 2.000’i yüksek kapasiteli kamyon olmak üzere, 3.000’in üzerinde ağır makine ekipman filosu ve günlük 1,5 milyon metreküp hafriyat miktarı ile halihazırda dünyanın en büyük şantiyelerinden biri oldu.