Kanal İstanbul için ihale çalışmaları sürerken, projenin görüşe açılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu hazırlığında 33 bilim dalında 200’e yakın akademisyenin görev aldığı bildirildi.
Çınar Mühendislik Müşavirlik AŞ Onursal Başkanı Selahittin Hacıömeroğlu, AA muhabirine, ÇED raporu hazırlanırken yürüttükleri çalışmaları anlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de açıklanan ve kamuoyunda “çılgın proje” olarak bilinen Kanal İstanbul için Küçükçekmece-Karaburun güzergahının belirlendiğini anımsatan Hacıömeroğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından söz konusu güzergaha ilişkin Etüt Proje ve ÇED işi için yapılan ihaleyi Yüksel Proje kazandı. Yüksel Proje de ÇED raporunun hazırlanması için ÇED Yeterlilik Belgesi sahibi firmalar arasından seçim yaptı ve teknik yeterliliği en yüksek olan firmamıza Kanal İstanbul’un ÇED raporunun hazırlanması görevini verdi. Daha sonra Bakanlıktan da yetki aldık ve çalışmalara başladık.” dedi.
Bakanlıkça, belirlenen 5 alternatif arasından seçilen 4 no’lu güzergah için ÇED raporu hazırlama görevinin kendilerinde olduğunu ifade eden Hacıömeroğlu, “Rapor için Çınar Mühendislik’ten bir koordinatör başkanlığında mühendis ve uzmanlardan oluşan 20 kişilik ekip, 7 üniversiteden 33 bilim dalında 200’e yakın akademisyenle çalışarak 1590 sayfalık raporu hazırladı.” diye konuştu.
Hacıömeroğlu, bu çalışmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı format doğrultusunda ÇED raporu hazırlıklarına başladıkları bilgisini vererek, “Projenin çevre kirliliği yapmayacağı, çevrenin korunmasına ilişkin her türlü tedbir ve bilgilerin yer aldığı ÇED raporunu 2,5 yılda yani 30 aylık sürede hazırladık ve Bakanlığa sunduk.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA