Kurumların dijital teknolojilere bakış açıları ile kullanım oranlarına mercek tutan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, bu kapsamda EY (Ernst & Young) ile Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki şirketlerin yapay zeka kullanımını değerlendirmek üzere bir rapor hazırladıklarını kaydetti.
“Orta Doğu ve Afrika’da Yapay Zekâ” adlı raporda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 5 ülkede faaliyet gösteren 100’den fazla şirket yöneticisiyle yapılan görüşmelere yer verdiklerini anlatan Kansu, “Stratejik önem, kullanım alanları, farkındalık ve yapılan yatırımlar açısından bakıldığında bölgesinde lider olan Türkiye, kendi bölgesinde yapay zekaya en çok yatırım yapan ülke olarak öne çıktı. Yaklaşık 3.4 milyar dolarlık yapay zeka teknolojisi harcamasıyla, son 10 yılda yapay zekaya en çok yatırım yapan ülke Türkiye oldu” bilgisini paylaştı.
Kansu’nun bahsettiği raporda, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 80’inin, yapay zeka stratejisini doğrudan üst düzey yönetimde ele aldığı ve bölge genelindeki yüzde 28 oranına kıyasla Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’inin pilot yapay zeka teknolojilerini aktif olarak kullandığı belirtiliyor.
Buna göre, şirketlerin yüzde 25’i yapay zekayı stratejik dijital öncelikleri arasında görürken, yüzde 60’ı ise ana faaliyetleri için yapay zekanın önemini kabul ediyor.
Ayrıca Türkiye’deki şirketlerin yüzde 15’inin de yapay zeka olgunluğu açısından kendilerini gelişmiş olarak değerlendirdikleri bilgisi de raporda yer alıyor.
Murat Kansu’nun aktardığına göre, Türkiye’deki şirketler yapay zeka gündemini hem teknolojik gereklilik hem de iş süreçlerini iyileştirme perspektifinden yönetiyor.
Öyle ki, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde bu anlayışı benimseyen şirketlerin oranları yüzde 43 iken, Türkiye’de ise bu oran yüzde 55 olarak açıklanıyor.
“Orta Doğu ve Afrika’da Yapay Zekâ” raporunda, şirketlerin yüzde 60’ının yapay zekanın temel iş kollarında, verimlilik, rekabet gücü ve maliyet tasarrufunu yükselteceğini öngördükleri bilgisi paylaşılırken, yüzde 35’inin ise yapay zekanın yeni gelir akış kaynakları sunarak fayda sağlamasını beklediği aktarılıyor.
Yapay zekadan en yüksek etkiyi görmeyi bekleyen sektörler ise yüzde 77 ile BIT (bilgi ve iletişim teknolojileri) ve medya, yüzde 62 ile finansal kurumlar ve yüzde 53 ile profesyonel hizmetler olarak sıralanıyor.
Söz konusu raporda, yapay zeka konusunda zorluklar konusunda ise, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 50’sinin düzenleyici girişimlere ihtiyaç duyulduğunu belirttiği ve yüzde 44’ünün ise aşırı bilgi yüklenmesine maruz kalındığını söylediği bildiriliyor.
Şirketlerin yüzde 28’inin de yapay zekanın çalışanlarda etkili olduğunu söylediği aktarılırken, bunun artması için eğitime ve yönetim değişikliğine ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor.
Raporda, Türkiye’de yapay zekanın en çok tahminleme, otomasyon, iç görü oluşturma, hizmetlerin kişiselleştirilmesi ve önlem alma yeteneklerine sahip olmak için kullanıldığı ve şirketlerin kullanım yoğunluğuna göre, en çok makine öğreniminden faydalandığı aktarılıyor.
Öte yandan, raporda, şirketlerin yapay zekâ olgunluklarının ileri analitik, veri yönetimi, yapay zeka liderliği, açık kültür, yeni teknolojiler, çevik geliştirme, üçüncü taraflarla iş birliği ve duygusal zeka olmak üzere 8 yetenek çerçevesinde ele alındığı belirtiliyor.
Kaynak: HaberTürk