Site icon Ekonomi Gerçekleri

Küresel şirketler yönlerini Türkiye’ye çevirdi

Konteyner krizi ile şirketler Türkiye'yi tercihe diyor

Çin'den vazgeçen şirketler konteyner krizi ile Türkiye dedi

Dünya genelinde şirketler Türkiye'ye yöneldi

Salgın sürecinde Çin'den yeterince hizmet ve tedarik sağlayamayan küresel şirketler Türkiye'ye yöneldi. Dünya, Çin'den gelen ham maddelere veya yan ürünlere bağımlı olmanın, kriz dönemlerinde büyük risk taşıdığının farkına vardı. Salgın sürecinde taşıma modlarına göre hava yolunda kargo uçaklarına talebi arttı. Deniz yolunda konteyner sayısındaki azalış sebebiyle navlunların yükseldi, kara yolunda yük sayısı ve iş hacimlerinde artışlar gerçekleşti. Demir yolu ise bu sürecin kurtarıcı taşıma modu oldu.

Konteyner krizi, navlun artışları Türkiye'yi ön plana çıkardı

Dünya genelindeki şirketler ve tedarikçilerin büyük bölümü, ürün ya da hizmet aldıkları pazarları çeşitlendirme yoluna gittiler.  Salgın sürecinde Çin'den yeterince hizmet ve tedarik sağlayamayan küresel şirketlerden bazıları, satın alma operasyonlarını Türkiye'ye yönlendirdi.  Türkiye'ye yönelen satın alma eğilimleri artarak devam edecek. Covid-19 döneminde maliyet artışlarına sebep olan en kritik sorunun konteyner krizi oldu. Bu durum navlun artışlarına da sebep oldu. Durdaki dalgalanmalar da lojistik operasyonları, ekipman, depo kiraları ve sarf malzeme fiyatlarını etkiledi.

Lojistiğin toplam işletme maliyetlerinin içinde önemli bir paya sahip olması ve finansal performansı doğrudan etkilemesi sebebiyle şirketler söz konusu giderlerini düşürmek adına birçok strateji geliştirdi. Maliyet artışında en çok dikkat çeken sebeplerin kurlarda yaşanan dalgalanmalar, akaryakıt zamları, otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki yükseliş olduğu söylenebilir. İthalat-ihracat dengesinin bozulması ve sınır kapılarındaki beklemelerin de maliyetleri artırdı.

Şirketler Türkiye'ye yatırım yapmak istiyor

Rus endüstriyel akü üreticisi Energon, Türkiye'de lityum-iyon akü üretme kararı aldı. Türkiye'ye Güneydoğu Asya'ya alternatif üretim merkezi olarak bakan İngiliz şirketlerinden de talepler alınıyor. Polonyalı LLP ve İtalyan Benetton’un ardından, İsveç merkezli IKEA da Türkiye’de üretim kararı aldığını açıkladı. Almanya halihazırda, Türkiye'nin en büyük ticari ortağı ve en önemli ihracat noktası. Türkiye ekonomisi ile alakalı bazı olumsuzluklar yaşansa da Alman şirketler hâlâ olumlu yaklaşıyor. İspanyol BBVA, Garanti Bankasındaki bütün hisselerini almak için teklif verdi. Teco Electric ve Machinery Co. Ltd, Türkiye pazarında büyüme kararı aldı. Kalyon Grubu’nun Karapınar’daki GES projesine İngiltere’den finansman geldi.

Exit mobile version