Dünyada ilk defa bor atıklarından lityum
Dünyada ilk defa bor atıklarından elde ettiğimiz lityum, Aspilsan tarafından bataryalarda yüksek pil hücreleri için gereken yüksek akım testinden başarıyla geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yüzde 99,5 saflıktaki lityumun pil hücrelerinde Aspilsan tarafından test edildiğini duyurdu. Elektrikli ve hibrit otomobilde en büyük zorluk yeterli güçte batarya üretmek. Bu da atılan adımın ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gösteriyor. Elektrikli otomobili yaparsınız ama güçlü batarya olmadan gitmez. Sadece elektrikli otomobilde değil, cep telefonundan tablete, elektrikli araçlara kadar lityum batarya her alanda gerekli olan, pahalı bir teknoloji.
Lityum yerli otomobilde kullanılacak
Türkiye’nin bor cevherinin Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünlerine enerji vereceğini belirten Fatih Dönmez, “Kırka Tesisleri’nde ürettiğimiz lityumu yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerin depolama alanlarında kullanmak istiyoruz. Böylece, ileri teknolojilerde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Sıvı bor atıklarından lityum üretilmesinin dünyada Eti Maden’e özgü bir üretim yöntemi olduğunu belirten Bakan Fatih Dönmez, “Tesiste üretim sürecinin geliştirilmesine yönelik sürekli bir Ar-Ge faaliyeti de bir taraftan devam ediyor. Eti Maden, dünya standartlarında, yurt dışı muadilleriyle aynı kalitede lityum üretimi yapıyor. Eti Maden’deki arkadaşlarımız üretilen numuneleri Ar-Ge aşamasında ve üretim sonrasında defalarca test aşamasından geçirdiler. Hepsinden olumlu sonuçlar elde ettik” açıklamasında bulundu.