Şirketler

Oyun arenasında Türkiye merkezde

Oyun arenasında Türkiye lider konumuyla merkezde yer alıyor dream Games Peak Games

Oyun arenasında Türkiye cazibesi

"Oyun yazılım sektörü dünyada olduğu kadar Türkiye’de de hızla büyüyen bir sektör. Hem ülkemizdeki genç nüfus dolayısıyla yarattıkları büyük bir pazar, hem de erken yaşta başarıya ulaşma hedefi sektörü tercih edilebilir kılıyor." diyor Drem Games'in kurucu ortağı Genco Alp. Türk oyun şirketleri son 2-3 yıl içinde dünyanın gözdesi haline geldi. Bir biri ardına yatırım ve ortaklık haberleri geldi. Bununla birlikte sektörün büyüklüğü de her geçen gün arttı. StartupCentrum raporuna göre oyun arenasında, 2021’in ilk yarısında gerçekleştirilen toplam yatırımların yüzde 34’ünü çekti ve finans sektörünün önüne geçerek liderliğe yerleşti. Aynı rapora göre de 2021'in ilk yarısında yapılan yatırımlar 7 kat arttı ve 704 milyar dolara kadar yükseldi. Bu rakamda oyun girişimlerine ayrılan pay 121 girişim ile 236 milyon dolar. Bu da 124 kere yatrıım aldığı anlamına geliyor.

Peki Türk oyun sektörü neden bu kadar çekici?

Dream Games 155 milyon dolar yatırım alarak 1 milyar dolar değerleme ile Türkiye'nin yeni unicorn'u olmuştu. Aynı zamanda Dream Games 2022 yılında dünya lansmanına hazırlanıyor. Dream Games Kurucu Ortağı Genco Alp, "“Şu anda açık bir yatırım turumuz var, devam ediyor. Orada da önümüzdeki dönemde iyi bir yatırım ve iyi bir ortaklık yapma şansımız olur. Çünkü çok iyi projelerimiz var. 2022 yılında Zula Mobil dünya lansmanı da olacak. Yine üretimde olduğumuz birkaç oyunumuz var. Bunlar da dünyada kendi segmentlerinde yerlerini alacak. İyi bir partnerle de çok daha hızlı bir büyüme hedefliyoruz. 2021 yılının sonuna kadar ortaklık planlıyoruz. Süreçlerimiz devam ediyor, dünyanın çeşitli bölgelerinden ilgilenen oyun şirketleri var." açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Financial Times gazetesi gündemine Türkiye'deki şirketlerin Avrupa'daki başarısını aldı. Yazıda, "online perakendede bu yılın en sıcak yeni fikri Silikon Vadisi'nde değil, İstanbul'da başladı." diyerek Türkiye'nin başarısı vurgulandı.

Peak Games, şirket hisselerini 1,8 milyar dolara Zynga firmasına devrederek büyük bir anlaşmaya imza attı. Ardından Spyk Games oyun şirketi kuruldu ve kuruluşlarının başından ABD’li bir yatırımcıdan yatırım aldılar. Spyke Games CEO ve Kurucu Ortağı Rina Onur, "Spyke’daki avantajımız Peak Games’de tüm bu süreci yapmış olan ve deneyimli bir ekibimiz var. Dolayısıyla daha fikir aşamasındayken bile bu yatırımcılar peşinizde oluyor. Çünkü geçmişte yaptıklarınız ileride yapacaklarınızın göstergesi oluyor. Biz de o sebeple ilk kurulduğumuz andan itibaren Amerika’nın ünlü oyun yatırımcılarından biriyle yola çıktık. İlk oyunumuzun Avrupa lansmanını bu sene bitmeden yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Salgın nedeniyle para piyasalarında oluşan para bolluğu oyun sektörüne de olumlu yansıdı ve kendi payına düşeni aldı. Türkiye oyun arenasında başarılı bir ülke. Gelişmekte olan ülkelere yönelik gelir ağırlıklı yönelik hızlı üretilen ve hızlı üretilen oyun yapmakta çok başarılı. Bu başarıların arkasından yatırımcıların gözü de Türkiye’ye döndü.

Türkiye oyun sektöründe daha da büyüyecek

Dünya oyun pazarının büyüklüğü 80 milyar dolar. Türkiye de son birkaç senedir dünyada oyun merkezi gösterilen ülkelerin başında gelmeye başladı. Özellikle de İstanbul bu merkezlerden biri olmuş durumda. Burada da büyük bir ekosistemin oluşması nedeniyle İstanbul merkez haline geldi. Bundan 4 yıl öncesinden itibaren Türkiye’de özellikle mobil tarafta çok güçlü bir gelişim kaydedilmeye başlandı. Özellikle Hyper casual oyun türünde. 2017’de dünyada top 10’a girmeye çalışırken 2018 yılında ilk 5’deydik. 2019-2020’de çok gelişme kaydettik ve bu da yatırımcının ilgisini çekti. Oyun sektörünün olumlu etkilenmesi ve hızla büyümesi, tüm bunların yanında yetenekli iş gücü yatırımcının ilgisini çekti. Türkiye şu anda Avrupa’nın girişimcilik ekosisteminde birinci sırada. En az önümüzdeki 4-5 yıl büyümeye devam edecek.

Son Yazılar
ŞirketlerTürkiye

Alman şirketler Türkiye'ye özel ilgi duyuyor

Almanya Türkiye'nin en büyük ticari ortağı Dünyada salgın sebebiyle yatırım iştahı bıçak gibi kesilirken Türkiye, yabancı yatırımcının yeni adresi oldu. Almanya halihazırda, Türkiye'nin en büyük ticari…
ŞirketlerTürkiye

BBVA Türkiye'ye duyulan güveni teyit etti

BBVA Türkiye'deki varlığını artırıyor Garanti Bankası'nın ana ortağı İspanyol devi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'dan (BBVA) Türkiye'ye güvenini teyit etti. BBVA, bazı rakiplerinin hisseleri sattığı…
Şirketler

Türk teknoloji şirketlerine büyük rağbet

Türk teknoloji şirketlerinin cazibesi Türk teknoloji şirketleri 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Startup'lar yılın ilk dokuz ayında 206 anlaşmayla toplam…