Kenevir üretiminde yeni dönem
Türkiye, kenevir üretiminde yeni bir döneme girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ülke genelinde kenevir ekimi konusunda seferberlik ilan etmesinden sonra izin kapsamında olan 19 ilden biri de Rize olmuştu. Yapılması planlanan fabrika ile birlikte özellikle Rize’nin Coğrafi İşaretli Ürünlerinden olan Rize Bezi’nin (Feritiko) yeniden canlanması ve üretimin yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.
Kenevir fabrikası için çalışmalar başladı
Rize'de kurulması planlanan kenevir fabrikası ile ilgili ilk değerlendirme toplantısı, Vali Kemal Çeber başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Plan ve projelerin üç boyutlu sunumunun yapıldığı toplantıda, fabrikanın yeri ve dikim noktaları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Çeber, son yıllarda devletin kenevir üretimiyle ilgili teşvik edici adımları olduğunu belirtti. Pek çok alanda kullanılan kenevirin Rize'de geçmiş yıllarda yaygın üretildiğinin de altını çizdi.
Coğrafi tescilli ürünlerden olan Rize bezi üretiminde kullanılıyordu. Fakat zaman içerisinde kenevir üretimi yapılmamış ve kenevirden üretilen ip, elyaf ve kumaş gibi ürünler de yaygınlığını kaybetmişti. Kenevir; otomobil sektöründe doğal fiber parçalar, ağaç işleme sanayisi, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ahşap malzeme, kumaş ve kanvas ürünler, gemi halatı ve izolasyon malzemeleri gibi alanlarda kullanılıyor. Ayrıca kozmetik ürünler, biyodizel, biyokütle yoluyla enerji üretimi, kenevir yağı, gıda ve yem, kağıt sanayisi, banknot ve sigara kağıdı, çay poşeti gibi noktalarda da görmek mümkün.
Üretim ve maliyeti ne kadar?
Türkiye'de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor. Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.