Site icon Ekonomi Gerçekleri

Squid Game ekonomisi

Squid game Güney kore ekonomisi

Güney Kore dizisi Squid Game Netflix

Squid Game bir Güney Kore gerçeği

Netflixin en çok izlenen dizilerinden biri olan “Squid Game”in Güney Kore'den gelmesi tesadüf değil. Covid-19 boyunca insanların Netflix'e yönelmesi etkileyici olsa da, ağır borç yükleri ve esneyen eşitsizlikler derin sosyoekonomik sorunlar yarattı. Netflix’in en popüler içeriklerinden biri hâline gelen Güney Kore dizisi Squid Game, maddi anlamda zor durumda olan 465 kişinin para ödülü için katıldığı ölümcül çocuk oyunlarını anlatarak, ülkedeki ekonomik durumu da gözler önüne serdi. The New York Times gazetesinde yer alan haberde, popüler Squid Game dizisi üzerinden Güney Kore’deki ekonomik eşitsizliği mercek altına aldı. Squid Game dizisinde, maddi zorluklar çeken, ağır borç altında yaşayan 465 kişinin 38 milyon dolar ödüllü ölümcül çocuk oyunlarına katılması anlatılıyor.

Squid Game Güney Kore ekonomisi ile alaklı gerçekleri Netflix'te yansıtıyor

Hanehalkı borcu yüzde 100'ü aştı

Güney Kore'de hanehalkı borcu, gayrı safi milli hasılanın yüzde 100’ünü aşmış durumda. Kore’nin yer aldığı coğrafyada bu rekora yaklaşan yok. Yüzde 20’lik üst kesimin zenginliği, en alttaki yüzde 20’lik kesimin 166 katı. Son 4 yıl içinde bu eşitsizlik yarı yarıya arttı. Yüksek enflasyon ve faiz oranlarındaki artışlar ve üstüne üstlük büyük işten çıkarmalar, aileleri sağlık açısından ve çocukların eğitimi açısında çok zor durumda bırakıyor. Ulusal servet dağılımını ölçen Gini Endeksi , Güney Kore’yi kabaca İngiltere ile eşit ve ABD’den daha iyi bir konuma getiriyor. Ancak, artan genç işsizlik, yükselen konut fiyatları ve küresel salgın var.

Barınma ve eğitim masraflarını ödemek için kendilerini borca ​​sokan sadece aileler değil. Tıpkı Squid Game dizisindeki gibi çocukları için arzu edilen bir üniversiteye girmeyi güvence altına almayı umut eden orta sınıflar için önemli bir masraf. Ağustos ayında Güney Kore hükümeti, genç insanlar arasındaki borcu azaltmayı amaçlayan yeni borç verme kısıtlamalarını açıkladı. 20'li ve 30’lu yaşlarda olanlar gelirlerine göre en çok borçlu olanlar. Ancak borçlanmayı engelleme girişimleri, bazı kişilerin bunun yerine daha yüksek maliyetli ve daha yüksek riskli borç verenlere yönelmesine neden oldu. Böyle bir seçim, koşullarındaki en ufak bir değişiklik onların geri ödemelerinde temerrüde düşmesine neden olursa, birçok kişiyi borç tahsildarlarının insafına bırakır. Squid Game’de gösterildiği gibi, çok az kişi organlarını satılık olarak toplamakla tehdit eden gangsterlerin elinde bulabilirken, aşırı borç yükü derinleşen bir sosyal sorun.

Dizideki gibi gençler işsizllikten çaresiz

Bloomberg Economics'ten Justin Jimenez'in yazısında, düşük ücret artışları ve artan yaşam maliyetleri insanları borçlanmaya zorladığı için borçtaki büyüme nominal GSYİH'yi büyük ölçüde geride bıraktı. Ve salgın sırasında ekonomik beklentilerin azalması ve faiz oranlarının rekor düşük seviyeye düşmesiyle birlikte, genç Koreliler varlık satın almak için daha fazla borç aldılar – mülkten hisse senetlerine ve kripto para birimlerine – spekülasyonun finansal olarak başarılı olmanın tek yolu olduğuna bahse girdiler. Bu, konutu da daha pahalı hale getiriyor.

Başkan Moon Jae-in yönetiminin konut maliyetlerini düşürmek için aldığı çok sayıda önleme rağmen, ülke genelinde ortalama daire fiyatları son beş yılda yüzde 70'ten fazla arttı. Bu, şimdi açıkça merkez bankasının radarında. Salı günkü ikinci doğrudan faiz artırımından uzak dururken, hızla artan ev fiyatları, enflasyon baskıları ve toparlanma ivmesi nedeniyle boru hattında daha fazla hareketin muhtemel olduğuna işaret etti. “Kalamar Oyunu”nun altında yatan ekonomik temaların çoğu, artan borç, uçurumdaki eşitsizlik ve gençler arasında bir türlü ilerleyemeyeceklerine dair büyüyen bir his olan diğer gelişmiş ekonomilerle ilgili.

Exit mobile version