Site icon Ekonomi Gerçekleri

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan Filyos Projesi’nde sona doğru

BATI KARADENİZ'DE KUZEY GÜNEY AKSINDA KOMBİNE TAŞIMACILIK HİZMETİ VERİLECEK OLAN FİLYOS LİMAN'NIN İNŞAATINDA ANA MENDİREK YAPIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR. (ONUR ALTINDAĞ/ZONGULDAK-İHA)

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında, Filyos Limanı inşasının 2020’de bitirilmesi hedefleniyor.

“Anadolu’da Genel Üretim Raporu” Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiydi.

Bu yatırım hayali, 2014 Devlet Yatırım Programı’nda bölgenin yer almasıyla gerçeğe dönüştü.

Proje Türkiye’nin en büyük 5 yatırımından biri olarak gösteriliyor.

Yıllık 25 milyon ton kapasiteli limana yönelik çalışmaların başlamasıyla Filyos Vadisi’ndeki Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen 606 hektar alanda fabrika bacalarının tütmesini sağlayacak yer tahsisinin de hız kazanması bekleniyor.

Filyos Limanı inşası büyük bir hızla devam ediyor. Liman Türkiye’nin yanı sıra Karadeniz’in en büyük limanlarından biri olacak.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen ancak 2016 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla temeli atılarak yapımına başlanan Filyos Limanı’nın işletmesine, ülkenin ilk ağır sanayi fabrikası olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) talip oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 150 yıllık bir geçmişe sahip ve bölgenin kaderini değiştirmesi beklenen Filyos Limanı projesi hakkında “Karadeniz’in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı, hem Marmara limanlarının ve Boğazların yükünü hafifletecek hem de Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin demiryolu ağımız üzerinden Güney’e ve Orta Doğu’ya ulaşmasını sağlayacaktır.” demişti.

Exit mobile version