Site icon Ekonomi Gerçekleri

The Economist: Yerli denizaltılar ile Türkiye daha güçlü

The Economist yerli denizaltı PiriReis gündeminde

Yerli Piri Reis Türkiye Yunanistan Almanya ve The Economist

The Economist: Türkiye, Yunanistan karşısında elini güçlendirdi

Londra merkezli ekonomi gazetesi The Economist gündemine yerli denizaltıları aldı ve Yunanistan'a karşı Türkiye'nin daha büyük güç elde ettiğini açıkladı. Gölcük Tersanesi’nde ülkenin donanmasının geleceği yavaş yavaş şekilleniyor. Alman tasarımı altı adet denizaltının ilki Piri Reis mart ayında suya indirildi ve diğer beş denizaltı da gelecek yıllar içinde suya indirilecek. The Economist bu gelişmenin Türkiye donanması için bir zafer olarak görürken Yunanistan için sorun olabileceğini belirtti.

İki ülkenin savaş gemileri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz’e bir araştırma gemisi göndermesinin ardından geçen yaz karşı karşıya geldi. Yunanistan buna bir dizi Fransız savaş uçağı satın alarak ve savunma harcamalarını da ikiye katlayıp 6,6 milyar dolara çıkararak karşılık verdi. Ancak yine de bu meblağ Türkiye’ninkinin yarısından daha azına tekabül ediyor. Türkiye'nin donanması ayrıca daha büyük ve daha yeni. İspanyol tasarımı hafif uçak gemisi yapımının son aşamalarında. Yeni denizaltılar da teknolojileriyle Yunanistan açısından daha büyük bir soruna dönüşebilir.

Denizaltılar iki ülke arasındaki donanma dengesini şekillendirecek

King’s College London’dan Emmanuel Karagiannis, denizaltıların “Yunanistan ile Türkiye arasındaki donanma dengesini yeniden şekillendireceğini” söylüyor. Karagiannis, denizaltıların, "Yunanistan'ın denizaltı gücünü büyük ölçüde etkisiz hale getirebilecek" orta menzilli füzelerle silahlandırılabileceğini de ifade ediyor. Yazıda bu durumun Türkiye'nin yerli silahlarını Alman tasarımı denizaltıya ne kadar iyi entegre edebileceğine bağlı olacağı belirtildi.

Türkiye denizaltılara dair anlaşmasını 2009'da yaptığında Yunanistan buna karşı çıkmamıştı fakat geçen sene denizde yaşananlar işleri değiştirdi. Yunan bir yetkili, "Almanya’ya ‘Türkiye'ye denizaltı satmamalısınız!’ demiyoruz. Bugünkü Türkiye’ye satmamaları gerektiğini söylüyoruz.” şeklinde talepte bulunmuştu.

Yunanistan, Almanya'nın satışı durdurmasını istemiş ve örnek olarak da ABD’nin Türkiye'ye S-400 aldıktan sonra F-35 satmama kararını göstermişti. Almanya ise bu isteğe uymayark anlaşmasını bozmadı.

Almanya neden Türkiye ile ilişkilerini korumaya çalışıyor?

The Economist'e göre Almanya'nın denizaltı anlaşmasını bozmak istememesi şaşırtıcı değil. Ortada 3,5 milyar dolar değerinde kayda değer bir meblağ tutan bir anlaşma var.

Yine de sebep sadece maddiyata dayanmıyor. Türkiye'nin AB ile ilişkisi ve NATO’daki yerine dair her iki kurum içinde derin görüş ayrılıkları mevcut. Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs Türkiye’nin agresif ve yayılmacı bir politika izlediğini söyleyip buna karşı çıkmak isterken İtalya, Polonya ve İspanya gibi Almanya da ilişkilerin kötüleşmesini önleme niyetinde.

Mülteci akınını engellemek de bu niyetin içinde yer alıyor. Yazıda daha geniş çaplı amaçların bulunduğundan bahsedildi. The Economist'e göre Almanya, Rusya'nın kendini yeniden göstermeye başladığı NATO'nun güney kanadında Türkiye’yi bir siper olarak görüyor. Ayrıca ülke içi durumlar da var. Almanya’nın nüfusunun 3 milyonu Türk kökenli. Berlin merkezli Centre for Applied Turkey Studies’den Sinem Adar, “Almanya'nın Türkiye ile ilişkisi sadece bir dış politika meselesi değil, aynı zamanda bir iç mesele de.” açıklamasında bulundu.

Akdeniz’de işlerin şimdilik sakin olması da Almanya’nın işine geliyor. Gelecek sene Ege'deki tatbikatlarda Piri Reis de suların altında bekliyor olabilir. 

Exit mobile version