Türk teknoloji şirketlerinin cazibesi
Türk teknoloji şirketleri 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Startup'lar yılın ilk dokuz ayında 206 anlaşmayla toplam 1,4 milyar ABD doları toplayarak ülkede tüm zamanların rekorunu kırdı. Anlaşma hacmi on kattan fazla arttı ve anlaşma sayısı bir önceki yıla göre yüzde 49 arttı. Türk e-ticaret şirketleri Hepsiburada, Trendyol veya oyun şirketlerinin pahalı çeliğe değil programcılara ve pazarlamaya ihtiyacı var. Yabancı yatırımcılar için Türk teknoloji şirketleri yatırım için daha da çekici hale geldi.
Türk teknoloji şirketleri çok avantajlı
Özellikle Türk teknoloji şirketleri halihazırda bundan faydalanıyor. Geçen yıl İstanbul oyun şirketi Peak Games'in ABD'li şirket Zynga'ya 1,8 milyar dolara satışı yatırım anlamında büyük yankı uyandırdı. Türkiye'yi yeni başlayan yabancı yatırımcılar için çekici kılan birkaç neden mevcut: Çok sayıda iyi eğitimli mühendis var ancak sabit gelirli birkaç iş bulunuyor. Startup'lar cezbedici çalışma koşulları sağlıyor zira bu yeni şirketler genellikle tüm çalışanlarının maaşlarını yılda yüzde 30'a kadar arttırıyor… İstatistiksel fiyat artışlarının çok ötesinde.
Yabancı şirketler için piyasayı fethetmek giderek daha zor hale geliyor. İstikrarlı ve ölçeklenebilir iş modellerine sahip Türk teknoloji şirketleri için ise durum çok avantajlı. Dolar yatırımları lira ile daha da değer kazanıyor. Bu, onların iyi maaşlar ödemelerini ve en iyi yetenekleri kazanmalarını sağlıyor. Modanisa gibi e-ticaret şirketlerinin de satışlarının büyük bir kısmını Avrupa'da gerçekleştirerek işlerini daha da büyütüyor. 2021'deki rekor finansmanın birçok Türk teknoloji firmasını bir milyar doları aşan “ekonomi lokomotiflerine” dönüştürmesine şaşmamalı. Bunlar arasında Dream Games, Hepsiburada, Getir, Peak Games ve halihazırda tek başına 15 milyar ABD dolarının üzerinde değere sahip Trendyol yer alıyor.
Türk oyun şirketleri teker teker unicorn oluyor
Dünyaca ünlü oyun şirketi ABD’li Zynga’nın Türk oyun firması Peak Games’i 2020’de 1,8 milyar dolara satın almasıyla başlayan furyaya, önce dijital uygulamalardan olan Getir ve ardından Hepsiburada eklendi. Getir, 7,5 milyar dolar, Hepsiburada da 4,6 milyar dolarlık değere ulaştı. Son eklenen Türk unicorn’u ise Dream Games oldu. Dream Games, son çıktığı yatırım turunda 155 milyon dolarlık yatırım alarak 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı ve Türkiye'nin çıkardığı son unicorn olmayı başardı. Oyun sektöründe de ikinci oldu.