Site icon Ekonomi Gerçekleri

Türkiye TOGG ile otomobil dünyasını karıştırmak istiyor

TOGG Türkiye'nin yerli otomobili Alman basınında

TOGG Türkiye'nin yerli otomobili Alman basını Focus konu aldı

Türkiye TOGG ile yerli otomobil sektörünü kendi markasıyla taçlandıracak

TOGG yeni bir çağı simgeliyor. Onlarca yıldır otomobiller, ticari araçlar, otobüsler ve kamyonlar Türkiye'de üretiliyor ancak bunu yalnızca yabancı üreticiler gerçekleştiriyor. Bu durum sadece otomobilleri sevmeleriyle bilinen Türk halkını değil yıllardır yerli otomobil sektörünü kendi markasıyla taçlandırmak için her şeyi yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da rahatsız ediyordu.

Almanya merkezli Focus haber kanalı TOGG’u gündemine taşıdı. Focus’un haberine göre Mehmet Gürcan Karakaş TOGG ile birlikte Avrupa otomobil dünyasını zenginleştirmek istiyor. Alman Bosch şirketinin eski yöneticisi Türk otomobil üreticisinin elektrikli arabalarını akıllı cihazlar olarak görüyor. Türk otomobil üreticisi büyük bir vizyonla Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) 2022’ye katıldı. Sürmekte olan salgın bile Türklerin kendilerini gösterme planlarından ve “Gelişmiş Akıllı Mobilite Ekosistemi”ni geliştirmekten alıkoymadı.

Gemide çok sayıda büyük şirket yer alıyor

TOGG’un arkasında Anadolu Grubu Holding A.Ş., BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Zorlu Holding A.Ş.’nin yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği var. Ortakların her birinin şirkette yüzde 19 hissesi var; geriye kalan yüzde 5’lik hisse TOGG'a ait. Uluslararası otomobil sanayi ile yıllardır iç içe olan Mehmet Gürcan Karakaş kurulduğu 2018 yılından bu yana TOGG’un başındaki isim.

İlk seri modelin 2023'te gelmesi planlanıyor

TOGG, Las Vegas'taki CES 2022'de elektrikli hatchback modelini tanıtırken yeni otomobil üreticisinin ilk aracı 2023'ün başlarında bir crossover modeli olacak ve ilk olarak iç piyasada piyasaya sürülecek. Mehmet Gürcan Karakaş yaptığı açıklamada, “2022'nin sonunda ilk seri aracımızı piyasaya süreceğiz. Homologasyon testleri tamamlandıktan sonra C segmentindeki ilk aracımız olan SUV, 2023 yılının ilk çeyreğinde piyasaya çıkacak. Bunun sonrasında C segmentinde bir limuzin ve bir hatchback modeli aynı platformda üretime girecek. Sonrasındaki B-SUV ve C-MPV modelleri ile ürün yelpazemiz aynı DNA'ya ve aynı platforma sahip beş modelden oluşacak.” dedi. Başlangıçta 300 ve 500 kilometre için iki pil boyutunun yanı sıra 200 veya 400 beygir gücü seçeneği var. Araçların görünümü eski Volkswagen tasarımcısı Murat Günak'ın yardımıyla Pininfarina'dan geliyor.

2020 yılının ortalarından bu yana Gemlik yakınlarındaki yeni fabrikanın inşaat çalışmaları devam ediyor ve ilk TOGG modellerinin bu yılın sonundan itibaren bu fabrikanın üretim bandından çıkması planlanıyor. İlk etapta üretimin yıllık 175 bin araç kapasitesine ulaşması bekleniyor.

2030 yılına kadar 1 milyon otomobil planlanıyor

TOGG 2030 yılına kadar beş farklı segmentte toplam bir milyon araç üretmek istiyor. Fakat bir başlangıç her zamankinden daha zor zira Türkiye'nin şimdiye kadar elektrikli otomobillerle hiçbir tecrübesi yok ve özellikle önde gelen Alman üreticilerinin Boğaz'da mükemmel bir itibarı var. Bu da otomobil dünyasındaki yeni oyuncular için işleri zorlaştırıyor. Ancak TOGG bunu sağlam teknoloji ve bol miktarda yerel vatanseverlikle yumuşatmak istiyor.

TOGG da neredeyse tüm yeni otomobil markaları gibi satışlarını klasik otomobil bayileri üzerinden değil internet üzerinden yapmak istiyor. Uzun vadedeyse gelirini eksiksiz bir ekosistemde kazanmak istiyor ve şimdiden çok sayıda iş birliği ortağını bünyesine katıyor.

Exit mobile version