Türkiye

Yabancı yatırımcılar Türk şirketlerine ilgi duyuyor

yabancı şirketler Türk yatırım için şirketlere ilgi duyuyor

Yabancılar Türk şirketler ile iş birliği istiyor

2021 yılında yabancı yatırımcılar tarafından 50 ayrı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması planlandı. Türkiye kökenli şirketlerin devir konusu olduğu birleşme ve devralmalarda yabancı yatırımcılar tarafından yapılması öngörülen toplam yatırım tutarı yaklaşık 22 milyar lira oldu.

Yatırım tutarı 111,3 milyar lira düzeyine çıktı

Aynı dönemde incelenen bir özelleştirme işleminde işlem tarafları yabancı yatırımcılar olurken işlem bedeli 89,3 milyar lirayı buldu. Böylelikle 2021 yılında yabancı yatırımcılar tarafından toplam 51 işlemde Türk şirketlere öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 111,3 milyar lira düzeyine çıktı. 2021 yılında yabancı yatırımcılar tarafından bildirilen işlem bedeli, özelleştirmeler dahil Türkiye kökenli şirketler için öngörülen toplam işlem bedelinin yaklaşık yüzde 81'ini oluşturdu.

Önceki yılların yatırım verileri

Yabancı yatırımcılar 2017 yılında 47 işlemde Türk şirketlerine yatırım yaptı. Bu kapsamda yaklaşık 15,1 milyar liralık yatırım hedeflendi. Söz konusu dönemde ilk sırada 6'şar işlemle Hollanda ve Japonya kökenli yatırımcılar yer aldı.

Yabancılar, 2018 yılında Türk şirketlerine 36 yatırım gerçekleştirdi. Buradaki yatırım tutarı yaklaşık 14,9 milyar lira oldu. 2018'de yabancı yatırımcılar arasında ilk sırada 4 işlemle İtalya kökenliler yer aldı.

2019 yılında ise 46 işlemde Türk şirketlerine yatırım yapıldı. Söz konusu yılda ilk sırada 7 işlemle Japonya kökenli yatırımcılar bulundu. Yatırımcılar, 46 işlemde yaklaşık 36,2 milyar liralık yatırım yapılmasını planladı.

2020 yılında Türkiye kökenli şirketlerin devir konusu olduğu devralmalarda yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen 34 ayrı işlemde toplam yatırım tutarı 10,7 milyar lirayı buldu. Bu kapsamda ilk sırada 5 işlemle Almanya kökenli yatırımcılar öne çıktı.

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…