Site icon Ekonomi Gerçekleri

Yabancı menşeli tohumların yerini yerlisi alacak

Şanlıurfa’da GAPTAEM tarafından geliştirilen ve tescillenen 2 yeni buğday çeşidiyle dekar başına yaklaşık 1 ton verim elde ediliyor.

Türkiye’de tahıl üretiminin en fazla yapıldığı kentlerin başında gelen Şanlıurfa’da, yerli tohumlardan geliştirilen ekmeklik ve makarnalık 2 buğday çeşidi, yüzde 40’a varan verimiyle ambarları dolduracak.

Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla faaliyet yürüten Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) mühendisleri, yerli tohumların ıslahı ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Çalışmalar kapsamında yüksek ziraat mühendisi Ali İlkhan, yerli tohumları melezleyerek Güneydoğu’nun tüm zorlu iklim koşullarında en fazla verim sağlayan ekmeklik “Polathan” ve makarnalık “İlkhan” adı verilen buğday çeşitlerini geliştirdi.

Her iki buğday çeşidi de üstün verim özelliği sayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescillendi.

Yeni buğday çeşitlerinin un ve makarna sanayisine büyük katkı sunması bekleniyor.

Güneydoğu’nun buğdayın ana vatanı olduğunu ifade eden İlkhan, geliştirdiği her 2 tohum çeşidinin de bölgedeki diğer çeşitlere göre yüzde 30-40 oranında daha verimli olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

“Yerli tohum çeşitleriyle çiftçilere daha verimli tohumlar kazandırmayı amaçlıyoruz. İlkhan buğday çeşidimiz, yüksek sarı renge sahip olmasıyla bölgedeki en sarı renkli çeşidimiz olmuştur. Dolayısıyla bulgur ve makarna sanayisinde sarı renk istenen bir özelliktir. Benzer çeşitlere göre daha verimli, dekar başına 900 kilogram verime ulaşmaktadır.”

Exit mobile version