Türkiye

Yerli otomobilin Alman elektrikli otomobillerine göre önemli bir avantajı var

TOGG’un bildirdiğine göre ilk arabaların 2022’nin sonunda Almanya’da da satışa sunulması bekleniyor. Elektrikli otomobilin, Alman rakiplerine göre önemli bir fiyat avantajına sahip olması bekleniyor. Bunun nedeni de liranın zayıf olmasının Türkiye’nin ihracatını önemli ölçüde cazip kılması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli otomobil açıklamasının üzerinden yedi buçuk ay geçti. Bu arada çok şey oldu. Korona krizi tüm ekonomileri sarstı. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, Türkiye’de yeni bir fabrika kurma planını iptal etti. Peki, TOGG’a ne oldu?

Şirketin CEO’su Mehmet Karakaş bir basın toplantısında verdiği mesaj, TOGG’un iyi olduğu yönündeydi. O kadar iyi ki şu anda proje üzerinde 180 mühendis çalışıyor ve “Hürriyet” gazetesinin haberine göre yıl sonuna kadar onlara 95 kişi daha eklenecek. Fabrika seri üretime geçtiğinde TOGG için 4 binden fazla kişi çalışacak. Aralık ayında tanıtılan SUV’a ek olarak dört model daha planlanıyor. 2030 yılına kadar bir milyon kadar TOGG modelinin montaj bandından çıkması bekleniyor.

Türk otomobil üreticisinin de gerçi küresel tedarik zincirleriyle ilgili endişeleri de var ancak bunların yabancı rakiplerininki kadar büyük olmadığı anlaşılıyor. Şirkete göre tedarikçi firmaların yüzde 78’i Türkiye’den geliyor. Bu, TOGG’un daha “özgür ve bağımsız” üretim yapmasını sağlıyor.

Ancak bu, TOGG’a başka bir önemli avantaj daha sağlıyor. Ne kadar çok parçası Türkiye’de üretilirse şirketin arabaları da o kadar ucuz olacak. Bunun nedeni, liranın ABD dolarının yanı sıra avro karşısında da zayıf olması.

Yerli otomobil büyük ölçüde Alman topraklarında üretilen, Alman e-arabalarıyla rekabet edecek. Bu durum, Alman e-arabalarının fiyatını yükseltecek.

Fiyattan bahsetmişken. Türk medyasında TOGG’un taban fiyatının 22.000 avrodan başlayacağına dair spekülasyonlarda bulunuyor. Karakaş ise sadece şirketinin araçlarının “kesinlikle rekabetçi bir fiyata sunabileceğini” belirtti.

TOGG’un sonunda ne kadar pahalıya mal olacağı, büyük ölçüde bataryaya bağlı olacak. Karakaş bu konuda da yaptığı açıklamada “Yüksek teknolojilik bataryamızın tasarımını tamamladık. Çeşitli paketlerle 300 ila 500 kilometre erişim menzili sunacak.” dedi.

Kaynak: Business Insider

Son Yazılar
Türkiye

Küresel krizler ortamında Türkiye iş fırsatlarının merkezi haline geldi

Türkiye batılı şirketlerin cazibe merkezi Türkiye küresel kriz ortamında iş fırsatları için cazip bir ülke haline geldi. Yurtdışı Türk Ticaret Odası genel müdürü…
Türkiye

Avrupalı alüminyum üreticileri Türkiye’ye yöneldi

Enerji krizi alüminyum krizini tetikledi Enerji krizinin alüminyum üzerindeki baskısı artıyor. Üretim maliyetinin ürünün fiyatının çok üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir…
EnerjiTürkiye

Yüzyılın madeni Leonardit

Leonardit nedir? Leonardit, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayi de kullanılabilen bir maden. Ayrıca oluşumunu milyonlarca senede tamamlıyor. Bitki ve hayvan…