Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün açıkladığı verilere göre temmuzda sanayi üretim endeksi yüzde 4.4 yükseldi. Sanayi üretimindeki artış yüzde 3’lük beklentinin üzerine çıktı. Haziran ayında sanayi üretimindeki yıllık artış yüzde 0.1 olarak açıklanmıştı.
Büyümenin öncü verisi olarak kabul edilen sanayi üretimindeki bu olumlu gelişmeyle beraber Türkiye temmuz verilerini açıklayan ülkeler arasında Avrupa’da, İrlanda ve Norveç’in ardından en yüksek artış kaydeden üçüncü ülke oldu. G20 ülkeleri arasında ise Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Böylece sanayi üretimi yıllık olarak en çok artan 4 ülke arasına girdi.
Temmuzda İrlanda yüzde 12.9 ile dünyada şu ana kadar sanayi üretimini en çok artıran ülke oldu. İrlanda’nın bu büyümesinde gıda üretimindeki sıçrama etkili oldu.
Seçili ülkelerin yer aldığı bu tablonun dışında şu ana kadar sadece Tayvan yüzde 2.7 ve Malezya yüzde 1.2 ile sanayi üretiminde artış yaşadı. Koronavirüs etkisiyle dünyada temmuz verilerini açıklayan 50 ülkenin sadece 9’u pozitif bir veri açıklayabildi.
Temmuz verileri Türkiye’nin geleneksel olarak karşılaştırıldığı diğer gelişmekte olan ülkelere göre de koronavirüs salgınının vurduğu darbeden daha hızlı sıyrılmaya başladığının işaretlerini verdi. Meksika, Arjantin, Hindistan ve Brezilya’da sırasıyla yüzde 11.3, yüzde 6.9, yüzde 10.4 ve yüzde 3’lük düşüşler kaydedildi. Bir başka gelişmekte olan ülke Güney Afrika’da ise yüzde 10.6’lık düşüş yaşandı. Güney Kore’de ise düşüş yüzde 2.5’te kaldı.
Temmuzda sanayi üretimi artan İrlanda ve Norveç yüzde 3 ve 4.7 ile ikinci çeyrekte görece küçük daralmalar kaydetmişti. Sanayi üretimindeki artış bu ülkelerde 3’üncü çeyrekte büyümeyle sonuçlanabilir.
Ağustos ve eylülde Türkiye’de fazladan koronavirüs önlemleri alınmadı. Turizmde geçmiş yıllar doğal olarak aransa da temmuzdan itibaren bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Eylüle kadar kredi faiz oranları da geçen döneme göre düşük seyretti. Gelen bu ilk veri de Türkiye’nin de “büyüyenler ligine” girebileceğini ortaya koydu.
Kaynak: HT