Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çoruh Nehri üzerinde inşaat çalışmaları devam eden Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin temelden 275 metre yüksekliği ile çift eğrikli beton kemer gövde kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü yüksek barajı olacağını belirtti.
Yusufeli Barajı ve HES inşaatında baraj ünitelerine ait yapıların inşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Pakdemirli, “Bu kapsamda, 6 Haziran 2020 tarihinde, gövde betonuna başlama tarihi itibarı ile 22 ay içerisinde 4 milyon metreküplük gövde betonunun 3 milyon metreküplük kısmını dökmüş olacağız ve gövde inşaatının yaklaşık yüzde 75’ini tamamlamış olacağız.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden, Yusufeli Barajı 3 Milyonuncu Beton Dökümü, Bayburt Demirözü Sulaması, Rize Merkez ve Güneysu İlçeleri ile Taşlıdere Vadisi Islahı 5. Kısım Hizmete Alma Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı. Ekonominin çarklarının yeniden tam güç dönmeye başladığını söyleyen Erdoğan, tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nın ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacağını söyledi. Erdoğan barajın 7 yılda kendini finanse edeceğini de belirtti.
2,5 MİLYON KİŞİNİN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK
Yusufeli Barajı’nın, tamamlandığında rezervuarında 2,13 milyar mektreküp su depolayacağını ve 558 megavat gücündeki santrali ile yıllık bir milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreteceğini dile getiren Pakdemirli, “Baraj ve hidroelektrik santrali milli ekonomiye yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak. Üretilecek enerji ile 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Pakdemirli; nehir akış yönüne göre kendisinden sonra gelen barajlardan Deriner’de 100, Borça’da 43 ve Muratlı’da 17 olmak üzere toplamda 160 megavat ilave kapasite artışı sağlayacak olan Yusufeli Barajı’nın, Çoruh Nehri’nden kaynaklanan taşkın riskini azaltacağını ve buradaki barajların işletme ömrünü uzatacağını da söyledi.
Kaynak: Hürriyet