Küresel gıda fiyatları son 10 yılın zirvesinde
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının 2021 yılında yüzde 28 artarak son on yılın en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı.Yüksek gübre fiyatları gelişmekte olan dünyadaki çiftçiler üzerinde baskı oluşturuyor. Güney Amerika'nın avokado, mısır ve kahve çiftliklerinden Güneydoğu Asya'nın hindistancevizi ve palmiye plantasyonlarına kadar üretimi çok daha maliyetli hale getiriyor. Hatta çiftçilerin birçoğunu üretimi kısma konusunda zorluyor. Küresel gıda fiyatları on yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. Bu, 2022'de market fişlerindeki rakamın daha da artabileceği anlamına geliyor. Bu artışın ise küresel salgına bağlı iş kayıpları nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde zaten akut olan "açlığı" şiddetlendirmesi öngörülüyor. Ayrıca politikacıların ve merkez bankacılarının enflasyonu düşürme çabalarını engelleyeceği de geleceğe yönelik tahminler arasında bulunuyor.
Gübre fiyatları ikiye katlandı
Kolombiya'nın merkezindeki 10 dönümlük çiftliğinde avokado, mandalina ve portakal üreten çiftçiler, yüksek gübre fiyatlarının çiftliklerini neredeyse yok edeceğinden endişe duyuyor. Avrupa'da gübre fiyatları son aylarda ikiye katlandı. ABD'deki çiftçiler de, bazılarının ekim planlarını değiştirmesiyle birlikte sıkıntı yaşıyorlar. Ancak bu etkinin, küçük toprak sahiplerinin banka kredilerine sınırlı erişiminin olduğu ve pahalı gübre için peşin ödeme yapamadığı gelişmekte olan ülkelerde daha kötü olması bekleniyor. Küresel kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Uluslararası Gübre Geliştirme Merkezi'ne göre, Sahra altı Afrika'daki gübre talebi 2022'de yüzde 30 oranında düşebilir. Bu, 30 milyon metrik ton daha az gıda üretilmesi anlamına geliyor. Bu durum da 100 milyon insanın gıda ihtiyacına eşdeğer seviyede. Küresel salgın döneminde bu kadar insanın aç kalması ihtimali de Avrupa'nın kritik durumunu gözler önüne seriyor.
Avrupa, gübre fiyatlarından en çok etkilenen bölge
Avrupa'nın çiftçileri kıştan sonra tarlalara gübre serpmeye hazırlanırken, aşırı yüksek besin fiyatlarıyla sarsılıyor. Bu durum onlara besinleri daha az kullanmaktan başka seçenek bırakmıyor. Mısır ve buğday gibi temel gıda maddeleri yetiştiricileri, ilk kez bir enerji krizi, ihracat kısıtlamaları ve ticari yaptırımların körüklediği bir gübre krizine gerçekten maruz kalıyorlar. Artık kışlık mahsuller için uyku durumundan çıkan kimyasalları satın almak çok daha pahalıya mal oluyor. Avrupa'daki tahılın yaklaşık üçte birini oluşturan daha küçük bahar ekimlerini gerektirebilir. Avrupa, gübre fabrikalarında yapılan kesintilerden en çok etkilenen bölge oldu. Kuzey Amerika'da baskı hafiflese bile, oradaki besin fiyatları da rekor düzeyde kaldı. Avrupa'nın ilk yarıda yıllık azotlu gübre ihtiyacının yaklaşık yüzde 9'u kadar bir açıkla karşı karşıya kalabileceği tahmin ediliyor. Hasat zarar görürse veya mahsul fiyatları yükselirse yiyecekler daha da pahalı hale gelebilir.